Leveringsproblemen en Europees conflict beïnvloeden vaccineren in Spanje

door admin
Leveringsproblemen en Europees conflict beïnvloeden vaccineren in Spanje

Het doel van Spanje was om aan het eind van de zomer 70 procent van de bevolking te hebben gevaccineerd en medio maart de 2,5 miljoen mensen uit de prioriteitsgroepen (bewoners en personeel van verzorgingstehuizen, zorgpersoneel en mensen afhankelijk van zorg) te hebben ingeënt.

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid waren tot woensdag 173.066 mensen – oftewel 0,37 procent van de 47,3 miljoen inwoners van Spanje – volledig gevaccineerd. Dat bedraagt slechts 6,9 procent van de groep die medio maart ingeënt zou moeten zijn. 2,97 procent heeft een eerste dosis ontvangen. Net als andere landen in Europa, loopt ook Spanje aan tegen leveringsproblemen van de vaccinfabrikanten.

Spaanse regio’s moeten vaccineren staken

Woensdag werd bekend dat Madrid en Catalonië het huidige tempo van vaccineren niet kunnen volhouden vanwege een tekort aan vaccins. Er is sprake van vertraging in de levering van de Pfizervaccins. Spanje heeft binnen twee weken 775.000 vaccins van Pfizer nodig om de eerder ingeënte mensen uit de prioriteitsgroepen ook hun tweede dosis te geven.

Conflict tussen AstraZeneca en Europese commissie

Naast dit probleem is er een conflict tussen AstraZeneca en de Europese commissie omdat bestelde vaccins niet geleverd worden. De Spaanse nieuwssite elindependiente.com schrijft donderdag dat Spanje hierdoor in het eerste kwartaal van dit jaar 60 procent minder vaccins ontvangt dan gepland van de laatstgenoemde fabrikant.

Als AstraZeneca de overeenkomst met de EU blijft schenden dan zijn er weinig opties om de eerder gedane belofte af te dwingen behalve de juridische weg. Dit zal – volgens juristen geïnterviewd door 20minutos.es – een lange weg zijn. In dit geval moet Spanje er rekening mee houden dat uitsluitsel over het al dan niet leveren van de vaccons tussen 2 maanden en een jaar kan duren. En zo’n termijn is midden in de hevigste coronagolf in Spanje verre van wenselijk.

Twijfels over kwaliteit vaccin AstraZeneca

Naast het feit dat AstraZeneca haar belofte niet nakomt voor het leveren van 80 miljoen doses aan de EU, claimt Duitsland dat het vaccin zelf van mindere kwaliteit zou zijn dan die van de concurrent, zo melden Nederlandse media zoals RTL Nieuws en NOS. Het vaccin zou voor slechts 70 procent bescherming bieden. Bovendien claimen deskundigen dat mensen ouder dan 65 jaar beter het vaccin van andere farmaceuten kunnen krijgen. Medische experts uit Groot-Brittannië zijn het hier echter niet mee eens en melden dat het beschermingspercentage nagenoeg gelijk is aan andere vaccins en dat het even veilig is voor ouderen.

Dit vind je misschien ook leuk