Spanje verlengt controles langs Portugese grens tot 1 maart

door admin
Spanje verlengt controles langs Portugese grens tot 1 maart

Het besluit -genomen om de verspreiding van Covid-19 in te dammen- is dinsdag in het Staatsblad (BOE) gepubliceerd. Het binnenkomen en verlaten van het Spaans grondgebied via de Portugese grens is alleen onder bepaalde voorwaarden toegestaan en op nog nader te bepalen tijdstippen. Het Directoraat-generaal van de Politie, dat verantwoordelijk is voor de afstemming van de grenscontroles met de Portugese autoriteiten, zal hier later informatie over geven.

Wie mogen, met de juiste documenten- wel de grens over? 

Spaanse burgers en hun echtgenoot of partner met wie zij een in een openbaar register ingeschreven echtelijke verbintenis hebben, hun bloedverwanten in opgaande lijn en bloedverwanten in neergaande lijn die onder hun toezicht leven, mogen de grens overgaan mits zij samen reizen.

Ingezetenen van Spanje, die hun reguliere verblijfplaats kunnen aantonen, alsmede studenten die in Spanje studeren.

Ingezetenen van andere lidstaten of tot het Schengengebied behorende landen die onderweg zijn naar hun reguliere verblijfplaats en dit kunnen aantonen.

Personen die om welke reden dan ook uitsluitend voor werk in Spanje verblijven of op doorreis zijn. Dit zijn bijvoorbeeld grensarbeiders, werknemers in de gezondheidszorg en in de vervoerssector.

Ook buitenlandse medewerkers, als lid van diplomatieke missies, of werkzaam bij consulaten of internationale organisaties die in Spanje gevestigd zijn, mogen de grens over als het gaat om reizen die te maken hebben met de uitvoering van hun officiële taken.

Tenslotte mogen deelnemers aan staatsreizen en leden van de veiligheidsdiensten en strijdkrachten, alleen voor de uitvoering van hun taken, Spanje in- en uitreizen.

Urgentie

Als laatste is het toegestaan om, ook weer uitsluitend met de benodigde documenten, de grens over te steken als er sprake is van overmacht, een noodsituatie, of humanitaire redenen. 

Dit vind je misschien ook leuk