De EU maakt de details van ‘vaccinatiepaspoort’ bekend

door admin
De EU maakt de details van ‘vaccinatiepaspoort’ bekend

Goed nieuws in dit verband voor Spanje dus: De Europese Commissie (EC) maakte woensdag de details bekend van de Digital Green Certificate, in de volksmond beter bekend als het vaccinatiepaspoort. Het doel hiervan is om de mobiliteit tijdens de zomer te vergemakkelijken en de bewegingsvrijheid weer terug te krijgen voor de duur van de pandemie. 

In het certificaat komen gegevens van mensen die tegen Covid-19 zijn gevaccineerd, mensen die Covid-19 hebben gehad en antilichamen hebben of mensen die een test hebben ondergaan die negatief was. 

Voor de zomer gereed

Het idee is dat de Digital Green Certificate voor de zomer gereed is. Dat betekent dat het voorstel heel snel door het Europees Parlement en de Europese Raad moet worden aangenomen. Het ‘vaccinatiepaspoort’ zal geldig zijn in alle EU-lidstaten en moet worden afgegeven aan EU-burgers en hun familieleden, ongeacht hun nationaliteit, alsook aan onderdanen van derde landen die in de EU verblijven en aan bezoekers die het recht hebben om naar andere lidstaten te reizen.

De belangrijkste aspecten

Het Digital Green Certificate bevat drie soorten certificaten: vaccinatie, tests (RT-PCR of snelle antigenen) en voor mensen die hersteld zijn van COVID-19. Het wordt in elektronische vorm of op papier uitgegeven met een QR-code waarin de essentiële informatie is opgenomen, evenals een digitale handtekening om ervoor te zorgen dat het certificaat authentiek is.

De Commissie zal een digitaal platform creëren en de lidstaten ondersteunen bij het ontwikkelen van software die kan worden gebruikt om alle handtekeningen van certificaten in de hele EU te verifiëren. Op de bescherming van de persoonsgegevens en privacykwesties zal nadrukkelijk worden gelet. Het certificaat zal gratis verkrijgbaar zijn in de officiële taal of talen van de verstrekkende lidstaten en ook in het Engels.

Alle burgers (gevaccineerd en niet-gevaccineerd) moeten kunnen profiteren van een Digital Green Certificate bij hun reizen binnen de Europese Unie.  

Gelijke rechten voor reizigers met een groen digitaal certificaat

Wanneer lidstaten de vaccinatieaccreditatie aanvaarden om bepaalde beperkende maatregelen op te heffen, zullen ze onder dezelfde voorwaarden verplicht zijn vaccinatiecertificaten te aanvaarden die zijn afgegeven in overeenstemming met het systeem van Digital Green Certificate. Deze verplichting blijft beperkt tot vaccins die een EU-vergunning voor het in de handel brengen hebben gekregen. Lidstaten kunnen echter zelf besluiten ook andere vaccins te accepteren.

Als een lidstaat de houders van een vaccinatiepas blijft verplichten in quarantaine te gaan of tests te laten afnemen, moeten de EC en andere lidstaten daarvan op de hoogte worden gebracht, inclusief over de redenen van dergelijke maatregelen.

Tijdelijke maatregel

De Commissie benadrukt dat het systeem van Digital Green Certificates een tijdelijke maatregel is. Het wordt opgeschort zodra de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het einde verklaart van de internationale noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid als gevolg van COVID-19.

‘Goede boodschap voor herstel’

Vera Jourova, vice-president van het departement Waarden en Transparantie van de EC benadrukte: “Dit is een goede boodschap voor herstel. Ons fundamentele doel is om een ​​gebruiksvriendelijke, niet-discriminerende en veilige tool te bieden die de gegevensbescherming volledig respecteert. Bovendien blijven we werken aan internationale convergentie met andere partners.”

Pas ‘zal op geen enkele wijze discrimineren’

Didier Reynders, commissaris voor Justitie, wees van zijn kant op het feit dat EU-burgers en hun gezinnen deze zomer “veilig en met zo min mogelijk beperkingen” kunnen reizen. “Het groene digitale certificaat zal geen voorwaarde zijn om het recht op vrij verkeer uit te oefenen en zal op geen enkele manier discrimineren”, voegde hij eraan toe.

Dit vind je misschien ook leuk