Wie komt in Spanje als laatste in aanmerking voor een coronavaccin?

door admin
Wie komt in Spanje als laatste in aanmerking voor een coronavaccin?

De Spaanse nieuwssite 20minutos ging op onderzoek uit en probeert duidelijkheid te scheppen over deze groep die nog niet concreet werd benoemd. Inmiddels is de vaccinatiestrategie in Spanje al vier keer gewijzigd. In principe vaccineert Spanje van oud naar jong en schuift de regering mensen in de zorg, andere noodzakelijke beroepen en mensen uit risicogroepen naar voren. Toch is het plan van het vaccineren van alle 60-minners nooit concreet toegelicht.

Kinderen onder de 16 jaar krijgen vooralsnog geen coronavaccin

Deskundigen, onder andere van de Universiteit van Barcelona en diverse epidemiologen, laten weten dat kinderen onder de 16 jaar in ieder geval tot de doelgroep behoren die niet voor eind augustus zal worden ingeënt. Dit heeft te maken met het feit dat deze doelgroep het minst erge ziektebeeld na een Covid-19-infectie vertoont en dat er momenteel nog onderzoeken lopen naar het toedienen van coronavaccins bij kinderen. Kinderen onder de 16 jaar maken zo’n 16,5 procent uit van de Spaanse bevolking, iets meer dan de helft van de 30 procent die niet voor eind augustus gevaccineerd zal worden.

Mensen met contra-indicatie en vaccin-weigeraars

Mensen die ook in deze groep van 30 procent vallen, zijn mensen die een contra-indicatie hebben voor het coronavaccin. Een voorbeeld hiervan zijn zwangere vrouwen. Hoewel er momenteel onderzoeken lopen met coronavaccins en zwangere vrouwen, behoren deze vrouwen momenteel nog tot de doelgroep die nog niet wordt gevaccineerd.

De een-na-laatste groep mensen die niet voor eind augustus wordt ingeënt zijn mensen onder de 65 jaar die korter dan zes maanden geleden besmet zijn geweest met Covid-19. Er moeten namelijk minimaal zes maanden zitten tussen het moment van besmetting en vaccinatie. Tot slot spreekt het voor zich dat ook de mensen die niet ingeënt willen worden met het vaccin tot de resterende 30 procent behoren.

Correcte vaccinatiestrategie Spaanse regering

De door 20Minutos geraadpleegde deskundigen spreken van een correcte strategie en volgens hen moeten alle ouderen en het zorgpersoneel zo snel mogelijk ten minste een eerste dosis hebben gehad. Volgens hen is dit de beste manier om het aantal sterfgevallen voor de toekomst te beperken en de druk op de ziekenhuizen zo snel mogelijk te verlichten. Hoewel de aanpak van de Spaanse regering de juiste lijkt, hangt alles af van de levering van de vaccins en de daaruit volgende snelheid van de vaccinatiecampagne.

Dit vind je misschien ook leuk