Minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik beter beschermd in Spanje

door admin
Minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik beter beschermd in Spanje

Het wetsvoorstel, dat nu naar de Spaanse Senaat gaat, stelt overlevenden in staat misbruik te melden tot 15 jaar nadat ze 35 zijn geworden. Op dit moment begint de klok te lopen wanneer ze 18 worden.

De stemming volgde op een publiekscampagne onder leiding van de Britse pianist en de Spaanse inwoner James Rhodes en een aantal goede doelen.

James Rhodes, overlevende van misbruik, stimuleert hervormingen in Spanje

De muzikant vindt het “fantastisch” dat het wetsvoorstel er ligt. Hij sprak over verkrachting door een leraar terwijl hij op school in het VK was. Hij zei tegen de Spaanse nieuwszender RTVE: “Deze wet is een enorme stap – niet alleen voor Spanje, maar voor de wereld.”

De limieten voor het melden van seksueel geweld verschillen van land tot land. In het VK bestaat bijvoorbeeld geen verjaringstermijn voor ernstige misdrijven. In Spanje is dat momenteel echter niet het geval.

Campagnevoerders voerden aan dat gevallen van kindermishandeling in Spanje zelden voor de rechter worden gebracht, omdat het jaren kan duren voordat slachtoffers klaar zijn om hun ervaringen te bespreken.

“Ik was ongeveer 35 voordat ik over mijn ervaring kon praten, omdat er zoveel schaamte en schuld is bij dit soort problemen”, merkte Rhodes op in zijn interview met RTVE.

Veelomvattende hervorming van de wet

Het wetsvoorstel werd afgelopen donderdag aangenomen en is veelomvattend, en betreft kinderbescherming in gezinnen, online, op school en in de gezondheidszorg. 

Minister van Sociale Rechten Ione Belarra zei dat de wet “voortdurend verbeterd moet worden”, zoals hierover wordt gedebatteerd in de Spaanse Tweede Kamer. “Het doel van de wet die we vandaag aannemen, is dat iedereen begrijpt dat geweld tegen kinderen in geen enkele vorm aanvaardbaar is”, zei ze.

Naast het verlengen van de periode waarin misbruik kan worden gemeld, zal het wetsvoorstel speciale rechtbanken creëren voor gevallen van geweld tegen kinderen. Bovendien zullen rechtbanken het aantal keren dat kinderen getuigen, tot een minimum beperken om het trauma van het herbeleven van de ervaring tot een minimum te beperken.

“We weten dat een kind dat lijdt aan de gevolgen van kindermisbruik of andere vormen van geweld, gewoonlijk zijn getuigenis gemiddeld drie keer moet herhalen en dat de gerechtelijke procedure tot vijf jaar kan duren”, zegt Cristina Sanjuan, beleidsadviseur en belangenbehartiger op het gebied van geweld tegen kinderen voor Save the Children Spain. BBC.

De wet zal naar verwachting begin juni worden aangenomen.

Dit vind je misschien ook leuk