Spanje geeft 7,5 miljoen doses vaccin aan landen in Latijns-Amerika

door admin
Spanje geeft 7,5 miljoen doses vaccin aan landen in Latijns-Amerika

Dat heeft de premier laten weten tijdens zijn deelname aan de 27ste Ibero-Amerikaanse Topconferentie die gehouden werd in Andorra. Spanje staat de vaccins af in het kader van het COVAX-programma dat geïnitieerd is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (OPS). COVAX moet voor een gelijkere verdeling zorgen van de beschikbare covid-vaccins tussen de rijke en arme landen. 

Opheffen patent op covid-vaccins

Ook toonde premier Sánchez de bereidheid van de Spaanse regering om bij te dragen aan het debat over het opheffen van patenten op de covid-vaccins binnen de EU en de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Volgens de premier mag het recht op intellectueel eigendom niet prevaleren boven een voorspoedige voortgang van het vaccinatieproces. 

Rechtvaardige verdeling 

Minister Carolina Darias van Volksgezondheid benadrukte na de laatste Interterritoriale Raad eveneens Spanjes betrokkenheid bij de situatie van de landen in Latijns-Amerika. Ook zij haalde de discussie aan over het opheffen van de vaccin-patenten, waarmee de strijd tegen covid-19 volgens haar rechtvaardiger kan verlopen.  

“De Spaanse regering voelt zich nauw betrokken bij de Latijns-Amerikaanse landen in de strijd tegen de coronapandemie. De vaccins moeten wereldwijd voor alle landen even toegankelijk zijn”, zei premier Sánchez. Het statement van de premier kwam nadat een aantal regeringsleiders hun ongenoegen kenbaar had gemaakt over het handelen van de rijke landen bij het inkopen van de vaccins. Volgens minister Darias was Spanje echter een van de eerste landen die begin dit jaar lieten weten vaccins aan COVAX ter beschikking te stellen. 

In lijn met de toespraak van de Spaanse koning Felipe VI, die eveneens aanwezig was op de conferentie, liet de premier nog weten dat het herstel van de economische en sociale crisis voor alle landen ‘duurzaam en inclusief’ moet zijn en dat vooral de jongere generatie daarin niet mag achterblijven. 

Dit vind je misschien ook leuk