Sanchez: Vox serieuze bedreiging voor de Spaanse democratie en samenleving

door admin
Sanchez: Vox serieuze bedreiging voor de Spaanse democratie en samenleving

De Spaanse premier waarschuwt dat Vox een einde maakt aan alle rechten en vrijheden die Spanje in de afgelopen 40 verworven heeft. Sánchez vergezelde zijn PSOE-collega en presidentskandidaat Ángel Gabilondo in de aanloop naar de aanstaande verkiezingen van de regio Madrid. Dat deed hij samen met minister Fernando Grande-Marlaska van Binnenlandse Zaken, die afgelopen week nog met de dood werd bedreigd. 

Een stap te ver

De minister was niet de enige die deze doodsbedreigingen kreeg, ook Guardia Civil directeur María Gámez en presidentskandidaat Pablo Iglesias voor Unidas Podemos ontvingen kogelbrieven. Toen afgelopen vrijdag tijdens een verkiezingsdebat Vox deze bedreigingen als verzinsels neerzette, ging de partij volgens Sánchez een stap te ver. Volgens de extreemrechtse partij hebben Grande-Marlaska, Gámez en Iglesias deze bedreigingen samen in scène gezet om de partij in een kwaad daglicht te zetten. Na deze beschuldiging verliet eerst Iglesias en later ook Gabilondo en Más Madrid-leider Mónica García het debat. Samen besloten zij tot de verkiezingsdag op dinsdag 4 mei niet opnieuw met Vox in debat te gaan. 

‘Tot nu hebben we al het geschreeuw, de beledigingen, de haat en de leugens van extreemrechts getolereerd, zelfs hun bedreigingen. We zijn zo lang tolerant geweest dat het bijna vanzelfsprekend werd. We zijn extreemrechts als normaal gaan beschouwen, en dat is pijnlijk. Wat we in 40 jaar democratie hebben bereikt, noemt Vox een progressieve dictatuur. Ze diskwalificeren vrouwen die voor hun rechten opkomen, noemen hen ‘feminazis’ en leden uit de LGTBI-gemeenschap zijn ‘ziek’ in de ogen van Vox”, aldus de Spaanse premier.

Vrijheid van meningsuiting heeft grenzen

Ook merkte Sánchez op dat de vrijheid van meningsuiting zijn grenzen kent. Die grens wordt wat Sánchez betreft overschreden als er sprake is van haatpropaganda en de menselijke waardigheid geweld wordt aangedaan. Nu doet de premier dus een dringende oproep samen een einde te maken aan Vox en te stoppen met het niet-normale als iets normaals te tolereren, niet alleen in Madrid maar in het hele land. Ook riep de premier de Partido Popular en Ciudadanos op om afstand te nemen van Vox en zich aan te sluiten bij de veroordeling van de geuite doodsbedreigingen aan het adres van publieke personen. 

Gabilondo wil haat het zwijgen opleggen

Volgens PSOE-presidentskandidaat Gabilondo zal aanstaande 4 mei óf de democratie, óf de haat met de winst aan de haal gaan. Net als de premier, roept ook hij alle voorstanders van de democratie op voor het eerste te gaan en te vechten voor het behoud van de menselijke waarden. “Met nog negen dagen te gaan hebben we genoeg tijd om op waardige wijze de haat het zwijgen op te leggen. Daarvoor telt iedere individuele stem mee”, zei Gabilondo. 

Opnieuw doodsbedreiging 

Maandagmiddag werd bekend dat ook minister Reyes Maroto van Industrie, Commercie en Toerisme met de dood is bedreigd. Op het ministerie kwam een aan de minister geadresseerd pakketje aan met daarin een mes voorzien van rode vlekken. Volgens bronnen van het ministerie wordt nog onderzocht of dit om verf of om bloedvlekken gaat. De nationale politie is inmiddels een onderzoek naar deze nieuwe doodsbedreiging gestart. 

Dit vind je misschien ook leuk