Spaanse minister van Toerisme ontvangt brief met bebloed mes

door admin
Spaanse minister van Toerisme ontvangt brief met bebloed mes

Dit werd maandag bevestigd door het ministerie van Industrie, Handel en Toerisme. Wat dreigbrief betreft gingen Fernando Grande-Marlaska van Binnenlandse Zaken, Pablo Iglesias, Unidas Podemos-leider en María Gámez, hoofd van de Guardia Civil Maroto voor. 

De Nationale Politie heeft de afzender van de brief al geïdentificeerd en gelokaliseerd. Dit snelle optreden was te danken aan het feit dat de briefstuurder zijn naam en adres op de envelop had geschreven. Het gaat om een inwoner van El Escorial ten noorden van Madrid. De verdachte zou schizofreen zijn. In het verleden had hij al eens een obsessie met de minister getoond, melden bronnen bij het ministerie.

Geen verband met eerdere incidenten

Op basis van vooronderzoek door de politie zou er geen verband zijn tussen dit incident en de dreigbrieven van vorige week. Maroto zou de volgende vicepremier van Madrid kunnen zijn, mocht PSOE-kandidaat Angel Gabilondo de komende regionale verkiezingen van 4 mei winnen. 

Het gaat er fanatiek aan toe in de verkiezingscampagne met  spanningen en confrontaties tussen de concurrerende partijen – de PSOE, de conservatieve Partido Popular (PP), de linkse Unidas Podemos, centrumrechtse Ciudadanos en extreemrechtse Vox – die hoog oplopen.

Vrijdag werd een verkiezingsdebat bij radiostation Cadena SER afgebroken nadat Iglesias weigerde verder deel te nemen en opstapte vanwege beschuldigingen van Vox-kandidaat Rocío Monasterio. Zij zei dat de dreigbrief die Iglesias ontving niet echt zou zijn en bleef vervolgens tijdens het debat anderen, de presentator incluis, aanvallen en onderbreken.

Bronnen bij het ministerie en bij Unidas Podemos meldden eerder op de dag dat de veiligheidsmaatregelen voor de drie vorige week bedreigde publieke figuren is opgevoerd.

‘Vrijheid zal zegevieren’

Maroto schreef maandag op Twitter dat “bedreigingen en geweld de stem van de democratie nooit het zwijgen op zullen leggen. Vrijheid zal zegevieren. Hartelijk dank voor al uw steunbetuigingen op een dag die mijn wil om aan een betere toekomst te werken, versterkt.

Ook vooraanstaande figuren van andere politieke partijen legden verklaringen af. Pablo Iglesias, die tot voor kort in de coalitieregering PSOE-Unidas Podemos diende als een van de vice-premiers van Spanje, schreef vandaag op Twitter: “Al onze solidariteit met Reyes Maroto. We hebben genoeg fascistische bedreigingen gehad.”

“Reyes is niet de enige”, voegde PSOE-kandidaat Gabilondo eraan toe. ‘We staan achter haar. Wij voelen ons ook bedreigd in ons hart, in onze overtuigingen, in onze waarden, in ons leven. Ze willen ons intimideren”, vervolgde hij.

De regionale premier van Madrid, Isabel Díaz Ayuso, van de PP, zei dat “bedreigingen tegen overheidsfunctionarissen geen zin hebben in een vrij land.” En Mónica García, een regionale kandidaat met de linkse Más Madrid, probeerde de in Madrid heersende Partido Popular in verband te brengen met het ultranationalistische Vox, zich afvragend “hoeveel dreigingen zijn er nog nodig voordat Ayuso stopt met het steunen van het haatbeleid van extreemrechts?”

Bekijk ook: Sánchez: Vox serieuze bedreiging voor de Spaanse democratie en samenleving

Dit vind je misschien ook leuk