Vaccinatietempo Spanje mogelijk in gevaar door reizende Spanjaarden

door admin
Vaccinatietempo Spanje mogelijk in gevaar door reizende Spanjaarden

De vaccinatiecampagne in Spanje ‘gaat als een speer’ volgens minister Darias van Volksgezondheid. Donderdag vertelde zij over opnieuw een record van 574.014 prikken per dag. Momenteel hebben al meer dan 13 miljoen Spanjaarden (28 procent) minstens een dosis gehad.

Twee uitdagingen voor vaccinatiecampagne Spanje

Voordat het eind augustus is, is naar verwachting 70 procent van de Spaanse bevolking gevaccineerd. Toch zijn er de komende periode twee uitdagingen: Met het opheffen van de staat van alarm en de zomer voor de deur, gaan veel mensen weer terug naar de plek waar zij werken. Veel werkende Spanjaarden werken in een andere regio dan ze wonen en dit kan problemen opleveren wanneer zij een oproep krijgen tot vaccinatie. Moeten ze hiervoor dan helemaal terug naar de regio waar ze wonen?

Aangezien de Spanjaarden nu weer mogen reizen, is het een andere uitdaging dat zij – in ieder geval in eigen land – op vakantie willen gaan. Ook voor hen geldt: Wat moeten ze doen als ze een oproep ontvangen voor een vaccinatieafspraak welke samenvalt met de vakantie?

Vaccineren in andere Spaanse regio

Voor de eerste groep – de mensen die tijdelijk in een andere regio werken en wonen – liet minister Calzon vanuit het Ministerie van Volksgezondheid weten dat het belangrijk is dat deze mensen zelf contact opnemen met de gezondheidsdienst om de vaccinatieafspraak plaats te laten vinden in de regio waarin ze op dat moment verblijven. Deze afspraak kan vaak eenvoudig omgezet worden.

Wat doen Spanjaarden als vaccinatie samenvalt met vakantie?

Voor de Spaanse vakantiegangers gaf minister Darias een ander antwoord. Zij vertelde dat deze mensen twee keuzes hebben: óf terugkomen om hun prik te halen óf hun beurt af te wachten totdat ze een nieuwe oproep krijgen om zich te laten vaccineren. In ieder geval komt de oproep ruim op tijd zodat veel mensen de afspraak om hun vakantie heen kunnen plannen. In aanvulling hierop vertelde minister Ruiz Escudero van Madrid dat zij de mensen herhaaldelijk oproepen blijven sturen totdat ze zich hebben in laten enten.

Dit vind je misschien ook leuk