Artsen vrezen besmettingsgolf in Ceuta en vragen hulp leger

door admin
Artsen vrezen besmettingsgolf in Ceuta en vragen hulp leger

De zorgprofessionals hebben de Spaanse regering gevraagd om hulp van de eenheid militaire noodsituaties UME en dat de stad als ‘humanitair rampgebied’ wordt verklaard. Ceuta is net over een besmettingsgolf heen die het zorgsysteem al op het randje van instorten bracht. Met het toegenomen aantal gevaccineerde inwoners en een virusincidentie die onder controle is, kan de komst van 8000 migranten zonder sanitaire controle leiden tot een nieuwe uitbraak. 

Volgens de voorzitter van het lokale beroepscollege van artsen, José Enrique Roviralta, heeft men amper 500 sneltests of PCR-tests kunnen uitvoeren onder de immigranten die sinds maandag de stad hebben weten te bereiken. Van die tests waren er al 100 positief. Op videomateriaal van de invasie is ook te zien dat veel van de migranten geen mondkapjes droegen en al helemaal geen afstand tot elkaar bewaarden. 

Mensen van het Rode Kruis deden wel pogingen alle mensen bij de grens op te vangen in tenten om ze daar te testen, maar het waren er zoveel dat enige controle onmogelijk bleek. Wie wel werd getest werd als de betreffende arts dat nodig achtte in quarantaine geplaatst en wie door kon, kreeg een mondkapje. 

‘Risico is evident en realistisch’

‘Praten over coronavirus protocollen is zinloos met  ruim 10.000 mensen die zonder mondkapje op straat lopen. Het risico is evident en realistisch’, aldus zei Roviralta tegen de krant El Español.

De instroom van migranten uit Marokko betekent tegelijkertijd ook dat de bevolking van Ceuta binnen één etmaal met 10 procent is toegenomen. Al die mensen bevinden zich samen op een oppervlak van 21 vierkante kilometer. ‘Het controleren van besmettingen met het coronavirus of enig ander virus is onmogelijk’, aldus CESM, de Spaanse medische vakbond. Daarom heeft de voorzitter van het artsencollege dringend verzocht om hulp van UME met noodziekenhuizen. ‘Er is dringend behoefte aan extra middelen. We zijn overweldigd!’

Dit vind je misschien ook leuk