Spanje heeft bijna alle migranten in Ceuta teruggestuurd naar Marokko

door admin
Spanje heeft bijna alle migranten in Ceuta teruggestuurd naar Marokko

Met het terugsturen van deze migranten is de crisis echter verre van voorbij. Langs de grens bij de autonome Spaanse steden Ceuta en Melilla in het noorden van Marokko blijft het onrustig aangezien honderden Marokkanen nog altijd Spanje willen bereiken.

Spanje wijst hulp EU-agentschap af

De Spaanse politie heeft de grenscontroles sinds afgelopen week opgevoerd. Ook de Marokkaanse autoriteiten houden in tegenstelling tot een week geleden nu weer migranten tegen. De Europese Unie dringt er bij Spanje op aan om te vertrouwen op het Europese grensagentschap Frontex om de grens te beschermen. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken wijst deze hulp echter af.

Al jaren is er sprake van spanningen tussen Spaanse nationale politiediensten en het – volgens Spanje – steeds machtiger wordende Frontex. Spanje liet weten het geschil liever zelf met Marokko op te willen lossen. Spanje zou namelijk heel goed weten hoe snel en kordaat op te treden in dit soort crises, zo schreef de Spaanse krant El País op zaterdag.

Marokko beschuldigt Spanje van vijandige houding

Ondanks dat Spanje graag met Marokko tot een oplossing wil komen, lijkt er voorlopig nog geen sprake van een vreedzame situatie tussen beide landen. El Periódico schreef op maandagochtend dat Marokko Spanje beschuldigt van een ‘vijandige houding’ en dat Spanje deze crisis zelf zou hebben uitgelokt. Achter deze uitspraak van de minister van Buitenlandse zaken van Marokko gaan nog andere dingen schuil.

Spanje start rechtszaak tegen Polisario-leider vanwege oorlogsmisdaden

Zo staan Marokko en Spanje al maanden op gespannen voet over de toekomst van de Westelijke Sahara. Ook werd vorige week bekendgemaakt dat het nationale gerechtshof van Spanje Polisario-leider Brahim Ghali heeft gedagvaard op verdenking van oorlogsmisdaden. De separatistische leider uit de Westelijke Sahara kan door Spanje worden gedagvaard omdat hij in een Spaans ziekenhuis wordt behandeld voor een coronabesmetting.

Marokko weigert contact met Spanje

Hoewel Spanje de crisis samen met Marokko wil oplossen, schreef de Spaanse krant El Mundo op maandag dat koning Mohamed VI van Marokko steun heeft gezocht in de Verenigde Staten om Marokko bij te staan.

Dit vind je misschien ook leuk