Spanje start met vaccineren van alle veertigers

door admin
Spanje start met vaccineren van alle veertigers

Vrijwel alle (94 procent) 60-plussers hebben nu hun eerste covid-vaccinatie gekregen. Datzelfde geldt voor 45 procent van alle vijftigers, dat zijn drie miljoen inwoners van Spanje. De regio’s Murcia, Andalusië, Castilië-La Mancha en de Canarische Eilanden zijn inmiddels al gestart, of starten de komende dagen, met de leeftijdscategorie 40 tot en met 49 jaar. 

Voorspoedig verloop

De Spaanse regering wil eind volgende week in totaal 10 miljoen mensen volledig gevaccineerd hebben. Nu heeft 35,7 procent van alle inwoners van Spanje (17 miljoen mensen) de eerste prik gekregen en 8 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd. Het voorspoedige verloop van de vaccinatiecampagne heeft ervoor gezorgd dat de besmettingsincentie in Spanje gedaald is naar 128 gevallen per 100 duizend inwoners. 

Tweede dosis AstraZeneca

Alle regio’s zijn inmiddels ook gestart met het toedienen van de tweede prik bij alle werknemers onder de 60 jaar met essentiële beroepen. Zij kregen in februari en maart hun eerste prik met het AstraZeneca-vaccin. Voor deze groep liep het vaccinatieproces vertraging op toen er zeldzame gevallen van ernstige trombose werden gemeld na toediening van dit vaccin. Ondanks dat het Europees Medicijnagentschap (EMA) meldde dat de voordelen zwaarder wegen dan het risico op ernstige bijwerkingen, besloot Spanje te onderzoeken of de tweede dosis AstraZeneca kon worden vervangen met het Pfizer-vaccin. Afgelopen week liet de Commissie voor Volksgezondheid weten dat dit inderdaad de beste optie is, maar dat mensen ook mogen kiezen voor een tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin. 

De vijftigers in Spanje zullen gevaccineerd worden met het Pfizer-, Moderna-, of Janssen-vaccin. Door de onregelmatige aanlevering van het Janssen-vaccin zullen de meesten het Pfizer- of Moderna-vaccin krijgen. Bovendien wil Spanje de Janssen-vaccins, waarvan een enkele dosis volstaat, zo veel mogelijk inzetten voor moeilijk bereikbare groepen als daklozen en migranten. Ook de veertigers zullen naar alle waarschijnlijkheid worden ingeënt met een Messenger-RNA-vaccin, dat wil zeggen met Pfizer of Moderna. 

Andalusië

In Andalusië wordt vanaf 7 juli gestart met het vaccineren van alle inwoners onder de 40 jaar. Komende week zijn in deze regio nog alle vijftigers aan de beurt en de week daarna wordt dus gestart met de veertigers. Vorige week liet regiopresident Juan Manuel Moreno weten dat eind mei 52 procent van de bevolking boven de 16 jaar geïmmuniseerd zal zijn. 

Aragón

Het deelbestuur van Aragón verwacht deze week 58.734 doses vaccin toe te dienen van Pfizer, Moderna en Janssen. 15 duizend daarvan betreffen een tweede vaccinatie. Een woordvoerder van het regioministerie van Volksgezondheid liet weten nog niet te zullen starten met het vaccineren van alle veertigers. 

Asturië

Het deelbestuur van Asturië gaat alle mensen die voor hun vaccinatie aan de beurt waren maar deze hebben geweigerd, aansporen zich alsnog te laten vaccineren. In Asturië heeft al 80 procent van alle 16-plussers een eerste dosis vaccin gekregen; 25 procent is al volledig gevaccineerd. 

Balearen

De Balearen krijgen deze week 60.320 doses vaccin die eerst worden gebruikt voor de leeftijdsgroep 50 tot en met 69 jaar. Iedereen binnen deze leeftijdsgroep kan via de website BITCITA een afspraak maken. 71 procent van de zestigers en 30 procent van de vijftigers heeft de eerste dosis inmiddels gekregen. 

Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden kunnen alle inwoners vanaf afgelopen maandag een afspraak voor vaccinatie maken. Al meer dan 100 duizend mensen hebben dat inmiddels gedaan. Met de huidige 20 duizend prikken per dag voorziet de regioregering dat alle inwoners van de regio deze zomer volledig zijn gevaccineerd. 

Cantabrië

In de regio Cantabrië wordt deze week de vaccinatie met de tweede dosis voor alle zeventigers afgerond. De komende dagen worden de laatste zestigers met de eerste dosis geprikt en binnenkort wordt gestart met de vijftigers. 

Castilië en León

De regio Castilië en León heeft deze week 85.410 doses vaccin ontvangen. 600 duizend inwoners zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Deze week krijgen alle mensen onder de 60 jaar hun tweede dosis AstraZeneca. Zij kunnen voor hun tweede prik ook kiezen voor het Pfizer-vaccin. 

Castilië-La Mancha

Komende week start deze regio met het vaccineren van alle inwoners onder de 50 jaar. 

Catalonië

Catalonië gaat deze week de tweede dosis AstraZeneca toedienen bij alle werknemers met essentiële beroepen. Ook alle mensen onder de 60 jaar die een eerste dosis van dit vaccin hebben gekregen, kunnen een afspraak maken voor hun tweede prik, dit keer met het Pfizer-vaccin. De regio is ook gestart met de vaccinatie van alle vijftigers; 46 procent van hen heeft de eerste prik inmiddels gehad. Het deelbestuur voorziet dat de veertigers medio juni aan de beurt zijn en enkele weken later al alle 16 tot en met 39-jarigen. 

Valencia

In Valencia worden deze week 247.146 doses vaccin toegediend. Gestart is inmiddels met de eerste dosis voor de vijftigers en alle zeventigers krijgen hun tweede dosis. Verwacht wordt dat vanaf 17 juni gestart wordt met het inenten van de veertigers. Alle dertigers komen vervolgens in juli aan de beurt. Volgens regiopresident Ximo Puig is nu de helft van de inwoners van Valencia ‘op een of andere manier beschermd tegen het coronavirus’ (met een eerste of volledige vaccinatie of een doorgemaakte besmetting met het coronavirus). 

Extremadura

Het regioministerie van Volksgezondheid van Extramadura verwacht in juni nog te kunnen starten met het vaccineren van alle dertigers. Volgens regiopresident José María Vergeles is met het huidige priktempo eind juli groepsimmuniteit bereikt. Inmiddels is in deze regio 34 procent van alle vijftigers ingeënt. 

Galicië

In Galicië krijgen nu alle mensen onder de 60 die al een eerste AstraZeneca-vaccin hadden gekregen hun tweede prik van dit vaccin of van het Pfizer-vaccin. Deze week wordt ook de campagne voor alle vijftigers in de regio voortgezet. 

La Rioja

In La Rioja krijgen deze week de vijftigers hun eerste en de zestigers hun tweede vaccinatie. 

Madrid

In Madrid bestaat nog onduidelijkheid over de voortgang van de vaccinatiecampagne voor alle mensen onder de 60 die een eerste dosis AstraZeneca hebben gekregen. Hier is het regiobestuur er nog niet over uit hoe de keuze voor het tweede vaccin wettelijk moet worden geregeld. In de overige regio’s moeten inwoners die voor hun tweede prik voor het AstraZeneca-vaccin kiezen, daarvoor schriftelijk toestemming geven. Madrid is van mening dat deze schriftelijke toestemming juist van toepassing is voor mensen die voor hun tweede prik voor het Pfizer-vaccin kiezen.

Murcia

Begin juni start de regio Murcia met het vaccineren van alle veertigers; zij krijgen binnenkort een oproep voor het maken van een prikafspraak. Ook worden deze week 16 duizend mensen opgeroepen van onder de 60 jaar met essentiële beroepen die hun eerste prik met het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen. Zij moeten voor hun keuze voor zowel het Pfizer- als het AstraZenca-vaccin een schriftelijke toestemming ondertekenen. 

Navarra

Ook de regio Navarra gaat deze week verder met het inenten van alle vijftigers. Medio juni wordt hier gestart met het vaccineren van alle veertigers. In juni moet ook de vaccinatiecampagne worden afgerond van alle mensen onder de 60 met essentiële beroepen die hun eerste AstraZeneca-vaccin hebben gehad. 

Baskenland

In Baskenland wordt de volledige procedure voor de zestigers afgerond en is inmiddels gestart met de procedure voor alle vijftigers. Zolang deze procedures nog niet zijn afgerond, wordt nog geen datum afgegeven voor de vaccinatie van de veertigers. 

Afgelopen maandag is gestart met het vaccineren van alle essentiële beroepsgroepen (voornamelijk medewerkers van de politie en docenten) die na hun eerste AstraZeneca-vaccin nu het Pfizer-vaccin krijgen (of AstraZeneca als zij dit willen). 

Ceuta en Melilla

In Ceuta heeft inmiddels 75 procent van de vijftigers hun eerste vaccinatie gekregen. Meer dan 27.600 inwoners hebben nu ten minste een prik gehad. Afgelopen week is gestart met de inententing van alle veertigers. 

In Mellia is deze week gestart met de inententing van alle inwoners die geboren zijn in 1977, 1978, 1979 en 1980. 

Dit vind je misschien ook leuk