Kunnen mensen in Spanje binnenkort zonder mondkapje naar buiten?

door admin
Kunnen mensen in Spanje binnenkort zonder mondkapje naar buiten?

Dat schrijft de krant El Economista. In Spanje is het dragen van een mondkapje buiten op straat en in overdekte openbare gelegenheden al ruim een jaar verplicht. Veel mensen snakken naar het moment dat deze anti-Covid-19 maatregel definitief de prullenbak in mag. Officieel is er nu een wet van kracht die zegt dat Spanje pas de mondkapjesplicht nationaal beëindigd als de pandemie officieel – volgens de regering – ten einde is gekomen.

Galicië en mondkapjesverplichting

In Spanje is regiopresident Alberto Nuñez Feijóo van Galicië de eerste die een ‘datum’ heeft verbonden aan het moment dat volgens hem de Galiciërs naar buiten kunnen zonder mondkapje. Al nam hij een ruime marge door ‘juli of augustus‘ te zeggen. Volgens Feijóo staan het voorspoedige verloop van de vaccinatiecampagne en het gunstige ontwikkeling van de pandemie in zijn regio dit toe.

Catalonië opent debat

Ook de regio Catalonië heeft het debat geopend om afscheid te nemen van de mondkapjesplicht. Medio mei kondigde Marc Ramentol, regiominster van gezondheidszorg, aan dat zijn de regering ergens in ‘de komende weken’ over het einde van de mondkapjesplicht te starten. 

Andalusië pakt het voorzichtiger aan

De regiominister van Gezondheidszorg in Andalusië verkiest een behoudender aanpak. Een week geleden zei Jesús Aguirre dat zolang de groepsimmuniteit niet het niveau van 70 tot 80 procent bereikt het mondkapje buiten op moet blijven. Hij voorspelde wel dat zo tegen het begin van volgend schooljaar (medio september) men ‘veel lakser zal kunnen zijn met het dragen van een mondkapje buiten, op scholen bijvoorbeeld tijdens gymnastiekles of de pauze en in de zomer op het strand’. 

Valencia overweegt einde plicht al in juli

De Generalitat (Valenciaanse deelregering) bestudeert de mogelijkheid om de verplichting tot het dragen van een gezichtsmasker in buitenruimtes in juli op te heffen. President Ximo Puig verklaarde deze week voorstander te zijn van het afzien van de gezichtsbescherming in natuurgebieden zoals stranden. De uiteindelijke beslissing laat hij echter in handen van epidemiologen, schreef de krant ABC. 

Mondkapje op de Balearen

Op de Balearen vormt het lage percentage van de bevolking dat tegen Covid-19 is geïmmuniseerd, een barrière om toe te staan dat mensen het masker niet dragen in de buitenlucht. Geraadpleegde experts op de eilanden zijn van mening dat het moment nu ‘niet goed is’. Wel bestaat de mogelijkheid om mensen die volledig gevaccineerd of geïmmuniseerd zijn toe te staan hun masker af te laten, alleen is dat in de praktijk moeilijk te controleren. 

Niet kijken naar data maar naar epidemiologische situaties

Eerder liet Fernando Simón weten dat de mondkapjesverplichting in Spanje beëindigd zou kunnen worden zodra een regio een geaccumuleerde virusincidentie heeft van minder dan 150 gevallen per 100.000 inwoners gemeten over 14 dagen. ‘Het is niet goed om een datum te geven, ik kijk liever naar epidemiologische situaties, maar we kunnen op basis van die gunstige virussituaties wel voorspellingen over data doen’, fomuleerde de epidemioloog enigszins omslachtig. 

Waarschuwingssysteem risiconiveau

Het voorstel van Simon is gebaseerd op het waarschuwingssysteem in de vorm van een verkeerslicht dat door de Interterritoriale Adviesraad van het Nationale Gezondheidssysteem werd geactiveerd. Dit is een barometer die 5 risiconiveaus onderscheidt:

1. Zeer hoog risico: meer dan 250 gevallen per elke 100.000 inwoners

2. Hoog risico: tussen 150 en 250 gevallen per 100.000 inwoners

3. Middelmatig risico: tussen 50 en 150 gevallen per 100.000 inwoners

4. Laag risico: tussen 25 en 50 gevallen per 100.000 inwoners

5. Nieuwe normaliteit: Minder dan 25 gevallen per 100.000 inwoners.

Spanje bevindt zich als geheel nu in niveau 3 met minder dan 150 gevallen per 100.000 inwoners. Volgens de laatste gegevens van het ministerie van Gezondheidszorg is het cijfer in Spanje 128,12 gevallen per 100.000 inwoners: een situatie van middelmatig risico op overdracht van het virus. 13 regio’s en een autonome stad zitten ook in dat niveau. Dat zou betekenen dat volgens Simon daar het mondkapje buiten af mag. Toch zijn er nog steeds vier autonome regio’s die hogere waarden hebben.

Autonome regio’s in risiconiveau 4 (minder dan 50 gevallen): Balearen (37,56), Regio Valencia (29,74), Ceuta (13,06).

Autonome regio’s in risiconiveau 3 (minder dan 150 gevallen): Asturias (69,10), Canarische Eilanden (83,09), Cantabrië (84,92), Castilla-La Mancha (127,96), Castilla y León (131,86), Catalonië (124,30), Extremadura (83,37), Galicië (77,06), Murcia (72,26), Navarra (135,97), La Rioja (146,91).

Autonome regio’s in hoog risiconiveau 2: Andalusië (163,77), Aragón (187,76), Madrid (202,29), Melilla (194,08), Baskenland (212,20).

Bekijk ook: Spanje start met vaccineren van alle veertigers

Dit vind je misschien ook leuk