Is Spanje duur of goedkoop vergeleken met andere Europese landen?

door admin
Is Spanje duur of goedkoop vergeleken met andere Europese landen?

De prijzen voor mobiel bellen en internetgebruik liggen in Spanje liefst 22 procent boven de gemiddelde prijs in Europa. Alleen in de Benelux, Noorwegen, Zweden, Griekenland en Ierland is deze dienstverlening duurder. Voor sigaretten en drank daarentegen betalen Spanjaarden 13 procent minder dan de gemiddelde Europese consument. Dat blijkt uit gegevens die statistiekinstituut Eurostat deze week publiceerde. 

Sigaretten opvallend goedkoop

Voor het vergelijken van prijzen in de 27 EU-lidstaten hanteert Eurostat de zogeheten Europese Consumentenprijsindex. Voor tien van de twaalf belangrijkste categorieën consumptiegoederen betalen Spanjaarden minder dan de gemiddelde Europese consument. Opvallend is dat het verschil met het Europese gemiddelde het grootst is voor tabaksproducten; daarvoor betalen Spanjaarden liefst 18 procent minder. Voor alcoholhoudende dranken zijn Spanjaarden ook goedkoper uit, de prijs daarvoor is 10 procent lager dan de gemiddelde prijs in Europa. 

Horeca goedkoper in Spanje

Ook de horeca in Spanje is een stuk goedkoper dan in andere EU-lidstaten, namelijk 11 procent. Vergeleken met Spanje zijn hotels en restaurants in Noorwegen en Denemarken ruim 70 procent duurder. Hotels en restaurants in landen als Hongarije en Roemenië zijn juist weer 40 procent goedkoper vergeleken met Spanje. 

Woonlasten ongeveer gelijk

De kosten voor onderwijs liggen in Spanje 10 procent onder het Europese gemiddelde (-10 procent), evenals de prijzen voor kleding en schoeisel (-8 procent), transport (-7 procent) en culturele dienstverlening (-6 procent). De woonlasten zijn in Spanje ongeveer gelijk als in de rest van Europa. Althans, als de kosten van de woning zelf niet meegerekend zijn. Alleen gekeken naar de prijs voor gas en elektra, dan ligt deze in Spanje weer 4,4 procent boven het Europese gemiddelde.  

Medische zorg duurder dan in rest van Europa

Ook de zorgkosten zijn in Spanje hoog vergeleken met de rest van Europa. Het gaat hierbij om medicijnen, tandartskosten, verblijf in een verpleeghuis en medische dienstverlening in het algemeen. De kosten voor medische dienstverlening in het algemeen liggen in Spanje zelfs 11 procent boven het Europese gemiddelde.

Zwitserland bijna twee keer zo duur als Spanje

Consumptiegoederen in het algemeen zijn in Spanje 4 procent goedkoper vergeleken met Europese gemiddelde. Daarmee is Spanje het op elf na duurste land van Europa. Het leven is bovengemiddeld duur in landen als Frankrijk (+9,9 procent), Duitsland (+8,8 procent) en Italië (+2,8 procent). Het duurst is het leven in Zwitserland, waar de prijzen zelfs 87 procent hoger zijn dan in Spanje. Ook het leven in de Scandinavische landen is tussen de 34 en 55 procent duurder dan in Spanje. 

Goedkoper dan in Spanje is het leven in de Oost-Europese landen; in Roemenië is het leven 48 procent goedkoper dan in Spanje, in Polen is dat 43 procent. 

Dit vind je misschien ook leuk