Spanje protesteert massaal tegen homofobie na dood homoseksuele jongen

door admin
Spanje protesteert massaal tegen homofobie na dood homoseksuele jongen

Twee dagen na de gewelddadige dood van de 24-jarige Samuel in Galicië, besloten duizenden mensen in tientallen steden in Spanje samen te komen om medeleven te tonen aan de nabestaanden van het slachtoffer.

En niet alleen dat; Spanjaarden grijpen dit moment aan om duidelijk te maken dat er een eind moet komen aan homofobie. Duizenden Spanjaarden protesteerden in Barcelona, Sevilla, Valencia, Palma, Bilbao en in vele andere steden in Galicië en in de rest van Spanje. Ook online ging het protest door via de hashtag #JusticiaparaSamuel.

Wat is er gebeurd in A Coruña?

Samuel was rond 3.00 uur op zaterdagochtend buiten de nachtclub aan het facetimen met een vriend. Hij werd vervolgens door jongens aangevallen omdat ze dachten dat hij hen aan het filmen was. Vlak voordat hij werd geslagen, riep een jongen: “Stop met filmen of ik vermoord je, flikker.”

Vrienden van Samuel vertellen aan de Spaanse krant El Mundo dat, toen hij werd geslagen en geschopt, hij continu werd uitgescholden vanwege zijn geaardheid. Samuel werd vrij snel na de aanval behandeld door medisch personeel en is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij overleed daar aan zijn verwondingen. Diverse politici betuigen op Twitter hun steun aan de nabestaanden en spreken van een haatmisdrijf.

Spaanse politie vraagt om terughoudendheid krachttermen

Het politieonderzoek is nog verre van gevorderd. Ook zijn er volgens de politie nog geen officiële verdachten aangehouden, maar zijn er al wel zo’n dertien mensen ondervraagd. Officiële bronnen vanuit de politie vragen dan ook vooral terughoudend te zijn met dit soort krachttermen.

Aantal haatmisdrijven in Spanje stijgt nog elk jaar

De organisatie van de demonstraties meldt dat de Spaanse LGBT+-gemeenschap veel met geweld te maken krijgt. De Spaanse nieuwssite El Confidencial schrijft dat er 1.706 haatmisdrijven in 2019 zijn geregistreerd in Spanje, veelal gaat het om misdrijven vanwege iemands geaardheid. Het aantal blijft nog elk jaar stijgen.

Volgens deskundigen is dit aantal slechts het puntje van de ijsberg omdat veel misdrijven niet worden gemeld. De dood van Samuel Luiz gebeurt nog geen week nadat Spanje de eerste LGBT+-wetgeving heeft aangenomen.

Dit vind je misschien ook leuk