Meer kwallen bij Zuid-Spaanse stranden door onder meer klimaatverandering

door admin
Meer kwallen bij Zuid-Spaanse stranden door onder meer klimaatverandering

Klimaatverandering, de toestand van het water, de verstedelijking van de Middellandse Zeekust en andere factoren hebben geleid tot de grotere verspreiding van dit dier aan de kust van Malaga.

Jesús Bellido, doctor in de mariene biologie aan de Universiteit van Malaga, bioloog bij de Aula del Mar en hoofd van de ‘Infomedusa’-app, benadrukt dat “het nieuws niet is dat kwallen zich veelvuldig laten zien, maar dat ze dat eerder in het seizoen al doen.”

Bellido vervolgt: “In de zomers van 2019 en 2020 waren er ook veel kwallen, maar die kwamen vooral veelvuldig voor aan het einde van augustus of in het begin van september. Dit jaar zorgen kwallen sinds begin juli al regelmatig voor overlast bij badgasten”.

De toename van deze gewervelde dieren betekent niet dat ze allemaal de stranden bereiken. Hiervoor moet aan een reeks voorwaarden worden voldaan op het gebied van de wind, de getijden en de cirkelvormige stromingen uit de Alboran-zee die deze scholen kwallen vangen in een spiraal van water en ze naar de kust duwt. 

De bioloog van Aula del Mar verzekert dat de kwallen “opvallend zijn vanwege hun omvang, maar dat ze niet gevaarlijk zijn” en dat het zien ervan “een geweldige kans is om een ​​dier met deze kenmerken te zien”. Hij wil mensen dan ook uitnodigen om “te genieten van het observeren van kwallen, zonder angst en zonder het dier te storen.” Als kwallen in het zand terechtkomen, moeten ze worden verwijderd, maar in het water moeten de dieren worden gerespecteerd, is de visie van de bioloog. 

Aula del Mar voert jaarlijks onderzoek uit door zoveel mogelijk informatie over de kwallen en hun gedrag te verzamelen om zo meer te leren over de natuurlijke cyclus van deze soort. Daarbij wordt gebruik gemaakt van medewerking van alle strandwachters langs de kust en van vele particuliere vrijwilligers die informatie delen met de biologen, op basis waarvan zij de soort beter leren te begrijpen.

Via de app Infomedusa werkt de Aula del Mar samen met de Diputación de Málaga. Gebruikers kunnen op de app checken of hun strand kwallen-vrij is en vinden daar ook andere informatie. Je krijgt er bijvoorbeeld ook inzicht in de milieutoestand van 132 stranden in de provincie (95% van de kustlijn) en hoe de dag eruit zal zien op het gebied van temperatuur, windkracht en -richting, hoogte van golven en watertemperatuur. Verder zijn er nog tips over wat te doen als je bent gestoken door een kwal.

In het geval van een kwallensteek, raadt de applicatie aan om snel naar de dichtstbijzijnde hulp- of strandwachterspost te gaan. Andere aanbevelingen in dat geval zijn: 

Wrijf niet over de wond met zand, handdoeken of tissues.

Was de plek met koud zout water, nooit met zoet water.

Breng ijs aan door een plastic zak of iets dergelijks om contact met zoet water te vermijden.

Gebruik geen huismiddeltjes (azijn, modder of iets dergelijks).

De bioloog van Aula del Mar voegt aan deze tips toe dat “wanneer je een kwal tegenkomt, je vooral rustig moet blijven. De angel van een kwal is ondanks de grootte erg mild. “Begrijp dat het dier in zijn eigen omgeving is en dat jij het moet respecteren”. 

Dit vind je misschien ook leuk