Spanje opent locaties voor vaccinatie zonder afspraak

door admin
Spanje opent locaties voor vaccinatie zonder afspraak

Met vaccineren zonder afspraak hopen de Spaanse overheden de miljoenen doses vaccin weg te kunnen prikken die momenteel richting Spanje komen. In de regio’s Catalonië, Andalusië en de Balearen kunnen inwoners spontaan langsgaan bij vaccinatiepunten. Alleen mensen ouder dan 40 jaar moeten in Andalusië daarvoor eerst een afspraak maken.

In bijna heel Spanje tieners aan de beurt voor vaccinatie

De regio’s Murcia en Baskenland hebben een oproep gedaan aan met name niet-gevaccineerde jongeren om gebruik te komen maken van de respectievelijk 30 duizend en 57 duizend beschikbare vaccins. Vanaf deze week kan de gehele vaccinatiedoelgroep, dus iedereen vanaf twaalf jaar, in de regio’s Madrid, Catalonië, de beide Castiliës, Extremadura, La Rioja, Baskenland, de beide eilandengroepen, Murcia, Navarra, Valencia en Aragón worden ingeënt tegen covid-19. Het regiobestuur van Valencia stuurt aan alle niet-gevaccineerde inwoners een nieuwe uitnodiging met vaccinatiedata. Alleen de regio’s Galicië, Asturië en Cantabrië zijn nog niet gestart met het vaccineren van tieners. 

90 procent van 40-plussers volledig ingeënt

Volgens de laatste gegevens van het ministerie van Volksgezondheid is in Spanje nu 90 procent van de 40-plussers en 60,6 procent van de hele bevolking volledig gevaccineerd. Daarmee blijft Spanje koploper binnen Europa, want alleen in Canada is dit percentage hoger (van de 50 dichtstbevolkte landen). 

De vaccinatiebereidheid onder de jongeren blijkt hoog in Spanje. Nadat het regiobestuur van Galicië jongeren tussen de 16 en 22 jaar opriep een vaccinatieafspraak te maken, liep het systeem wegens overbelasting vast. In zeven uur tijd was het aantal beschikbare vaccins voor deze doelgroep al vergeven.

Vaccinatietempo zal dalen

Afgelopen week werden in heel Spanje 2,9 miljoen prikken gezet, dat waren er een miljoen meer dan in de week daarvoor, toen er minder doses vaccin beschikbaar waren. De vraag is of het weekrecord van 4 miljoen prikken dat gehaald werd in juni, in augustus nog verbroken zal worden. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er vanaf nu meer vaccins beschikbaar dan armen om deze in weg te prikken en gaat dus het vaccinatietempo omlaag. Zo signaleerde het Catalaanse ministerie van Volksgezondheid dat er in de afgelopen twee weken steeds meer mensen niet verschijnen op de gemaakte vaccinatieafspraak. 

Geen groepsimmuniteit maar controle over pandemie 

In de komende weken zal blijken of het Spanje lukt om de voorgenomen 70 procent van de bevolking voor september volledig gevaccineerd te hebben. Omdat de nu beschikbare vaccins nog niet zijn goedgekeurd voor kinderen onder de twaalf jaar en deze groep 11 procent van de bevolking uitmaakt, zal de vaccinatiegraad vanaf de 70 procent steeds langzamer toenemen. 

Rekening houdend met de kinderen en de groep mensen die ervoor kiest zich niet te laten vaccineren, is de verwachting dat de vaccinatiegraad in Spanje maximaal 80 procent zal zijn. Daarmee komt het bereiken van groepsimmuniteit in gevaar, want volgens wetenschappers hebben virusvarianten ervoor gezorgd dat daarvoor niet de aanvankelijk gestelde 70 procent, maar minimaal 90 procent van de bevolking immuun moet zijn. Virologen en epidemiologen spreken daarom liever van controle krijgen over de pandemie (met minder gevallen die ook minder ernstig zijn), dan over het bereiken van groepsimmuniteit. 

Dit vind je misschien ook leuk