Zadenbank in Spanje haalt oude fruit- en groentensoorten uit vergetelheid

door admin
Zadenbank in Spanje haalt oude fruit- en groentensoorten uit vergetelheid

Zo moet ook de roze tomaat uit het gehucht La Indiana bij Ronda weer worden hersteld. Dit ras was typisch voor de regio rond Ronda en stond bekend als ‘el caviar del campo’ (de kaviaar van het veld). Jacobo García, een van de producenten van deze tomaat is het ‘de allrounder onder de bergtomaten.’ De tomaat wordt zeer gewaardeerd om zijn voortreffelijke smaak. Hij wordt geteeld zonder chemicaliën en het seizoen kan lopen van augustus tot begin oktober. Naast deze tomaat heeft de zadenbank van de Serrania de Ronda al meer dan honderd soorten uit de vergetelheid gehaald. 

Fali Galindo is verantwoordelijke voor de zadenbank die wordt beheerd door de Paulo Freire Serranía de Ronda Rural University en de vereniging Silvema-Ecologistas en Acción Serranía de Ronda. In de krant SUR vertelt hij over het project, waarover hij onder meer zegt: “Traditionele rassen behouden voedingsstoffen en eigenschappen beter”.

Kennis vergaren over oude soorten

De zadenbank is al ongveer tien jaar in bedrijf maar al lang daarvoor waren mensen bezig met het verzamelen en bewaren van zaden voor meerdere doelstellingen. Enerzijds werd veldonderzoek gedaan en bezochten medewerkers van de zadenbank oudere tuinders, traditionele boomgaarden en landbouwbedrijven om kennis over de oude soorten te vergaren. Anderzijds kon de bank de zaden verzamelen dankzij het werk van deze boeren en tuinders en hun families die de zaden generatie op generatie hebben bewaard.

Netwerk van bewaarders

Toen medewerkers tot de conclusie kwamen dat er nog veel zaden over waren, werd besloten deze op waarde te schatten. De zadenbank probeert in de Serranía een netwerk van bewaarders te creëren en van mensen die geïnteresseerd zijn in het telen van deze variëteiten. Voor die mensen worden twee bijeenkomsten per jaar gehouden.

Traditionele gewassen naar consument

De derde doelstelling is om het erfgoed in de vorm van zaden te verspreiden onder boeren die deze variëteiten willen telen en verkopen. Daarbij wordt bij de teelt van de traditionele zaden het gebruik van chemische producten achterwege gelaten, zodat zodat de tradtionele producten de consument bereiken in de best mogelijke ‘oorspronkelijke’ omstandigheden. Tegelijkertijd hoopt men hiermee een ander soort economie te bevorderen.

Tot slot zoekt de zadenbank samenwerking met restauranthouders in de omgeving die geïnteresseerd zijn. Zoals Bardal en El Cuchareo waar al een samenwerking mee is opgestart. 

Vijftien soorten tomaten

Onder de variëteiten zijn tien tot vijftien soorten tomaten, waaronder de roze tomaat van La Indiana, de dikke rode tomaat uit Ronda, het hart van een stier, de cornicabra paprika uit Salitre, de witte aubergine uit Júzcar … En een tomaat die het hele jaar meeging en in de huizen hing en als een soort spinnenweb groeide en werd gebruikt voor maaltijden.

Veel soorten hebben op zichzelf al een lange geschiedenis volgens Fali. De traditionele rassen behouden de voedingsstoffen en de organoleptische eigenschappen beter. Men werkt ook met oude graansoorten, wijngaarden en fruitbomen.

Het einde van oude soorten

De  traditionele rassen zijn door verschillende factoren gestopt met groeien. In de eerste plaats worden traditionele tuinen verlaten, mensen trekken van het platteland naar de steden, op zoek naar een ander soort economie. Aan de andere kant is er geen generatiewisseling meer. Veel boeren hebben geen kinderen of kleinkinderen die hen willen opvolgen.

Daarbij komt dat in de jaren zeventig en tachtig andere productievere variëteiten werden ingevoerd, van mindere kwaliteit. Hierdoor behield de boer de oude zaden niet meer, maar kocht nieuwe in kwekerijen.

Grotere gecultiveerde biodiversiteit

Met de zadenbank en het daaruit voortvloeiende project wordt een grotere gecultiveerde biodiversiteit in stand gehouden in vergelijking met andere regio’s. Dit bleek ook uit een ontmoeting tussen de zadenbank uit Ronda en het Andalusische zadennetwerk. Dit motiveerde de initiatiefnemers nog meer om hun project op poten te zetten. 

Hoe werkt de zadenbank?

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen. In het voorjaar is er een zaailingencampagne. Net ontkiemde zaden worden verkocht op de Lokale Ambachtelijke markt in La Indiana. Hier zijn ook andere lokale producten zoals honing verkrijgbaar.  

Dit vind je misschien ook leuk