Meer dan 2000 aardbevingen sinds april in Alborán Zee bij Andalusië

door admin
Meer dan 2000 aardbevingen sinds april in Alborán Zee bij Andalusië

Om precies te zijn trilde de aarde 2.139 keer. Niet alle bevingen waren even hevig en bovenal van matige intensiteit. Afgelopen zaterdag bereikte de reeks echter een nieuw maximum met een aardbeving van 5,1 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag vlak voor de kust van Marokko bij Al Hoceima. 

Zaterdag werden tot laat in de middag meer dan tien aardbevingen gedetecteerd, de eerste en grootste zou in eerste instantie de kracht van 4,9 graden op de schaal van Richter hebben, maar na een verandering in de meting blijkt deze 5,1 te zijn geweest. Op zondag bereikte de grootste van de reeks bevingen op deze dag de kracht van 3,2 volgens gegevens op de website van het Nationaal Geografisch Instituut (IGN). Daarna volgden er nog eens 25 tot maandagochtend 12 uur. 

Bronnen van het nationale Seismische Netwerk legden uit dat veel van de bevingen kleinere naschokken zijn van de grotere beving op zaterdag en dat deze naschokken nog wel tot een maand of langer kunnen blijven voorkomen. Ze vinden namelijk allemaal plaats in deze breukzone die nog wel langer actief zal blijven. 

Iets lager in kracht dan de beving van zaterdag, maar nog behoorlijk intens, waren schokken die plaats hebben gevonden op 19 juni van 4,7 graden en op 30 juli van 4,5 graden.

111 aardbevingen gevoeld door de bevolking

Van de meer dan 2.000 geregistreerde bevingen sinds april, toen de serie actief werd, waren er 104 van een grootte gelijk aan of groter dan 3 graden; en 16 van 4 graden. 111 aardbevingen werden ook gevoeld door de bevolking, vooral in de Spaanse enclave Melilla aan de Marokkaanse noordkust. Deze ligt ongeveer 60 kilometer van de omgeving waar de epicentra van deze aardbevingen zich meestal bevinden. Desondanks zijn de bevingen ook gevoeld in de steden Málaga, Almería of Granada. En dan worden niet de bevingen meegerekend die daar sinds december zijn gevoeld en die tot een andere seismische reeks behoren.

Het blijft rommelen

Experts verwachten meer aardbevingen van verschillende intensiteit in het zuidelijke deel van de Alborán Zee. Daar werd in 2016 een beving geregistreerd met een kracht van 6,3 op de Schaal van Richter. De oorsprong van deze serie ligt in de zee en ver van de bewoonde wereld. 

Dit vind je misschien ook leuk