Speciaal Spaans visum beschikbaar voor digital nomads van buiten EU

door admin
Speciaal Spaans visum beschikbaar voor digital nomads van buiten EU

De Spaanse regering heeft in juli de concept Startup Act aangenomen die tot doel heeft plattelandsdorpen te herbevolken door digitale nomaden aan te moedigen om daar te wonen en te werken. Van de 8.131 gemeenten in Spanje zijn er volgens statistiekbureau INE 3.403 geclassificeerd als uitstervend. Zodra het parlement de Startup Act goedkeurt, zal het digitale nomadenvisum beschikbaar zijn bij Spaanse consulaten over de hele wereld voor werknemers van buiten de Europese Unie.

Als iemand eenmaal in Spanje woont en werkt, kan hij een verblijfsvergunning aanvragen om zijn verblijf met twee jaar te verlengen. Deze kan dan met nog eens twee jaar worden verlengd.

Gunstige belastingtarieven voor buitenlandse werknemers

Net als andere landen die een nomadenvisum hebben, probeert Spanje buitenlandse werknemers te lokken met belastingvoordelen.
Degenen die met nomadenvisa werken, betalen het Spaanse belastingtarief voor niet-ingezetenen van 24% op inkomens tot  600.000 euro. Ter vergelijking: de Spaanse belastingtarieven voor woningen variëren, maar voor topverdieners is dit maar liefst 45%. Het wetsontwerp kan worden gewijzigd, maar tot nu toe is de meerderheid van de politieke partijen voor.

Het digitale nomadenvisum wordt gezien als een manier om ‘España vaciada’, of Leeggelopen Spanje, te helpen herbevolken.

Nationaal netwerk van gastvrije dorpen

Ongeveer 30 bijna verlaten dorpen in heel Spanje hebben zich aangesloten bij het nationale netwerk van gastvrije dorpen voor thuiswerkers. Het staat in het Spaans bekend als ‘Red Nacional de Pueblos Acogedores para el Teletrabajo’ en heeft tot doel buitenlandse werknemers aan te trekken met een nieuw werkvisum voor 12 maanden.

Wat hebben dorpen de digitale nomaden te bieden?

Veel plattelandsdorpen hebben deze boost nodig. Maar wat hebben zij de digitale nomade te bieden? In de meeste gevallen rust, een kans om dichter bij de natuur te zijn, weg van de drukte. Veel van deze dorpen liggen in een prachtige omgeving, met wandelpaden en prachtige flora en fauna.

Dorpelingen hopen dat de nomaden uiteindelijk zullen blijven, dat hun families in de dorpen zullen integreren en het dorp het broodnodige nieuw leven zullen inblazen.

Pandemie opent deuren voor ‘pueblos abandonados’

Werktrends die als gevolg van de pandemie in populariteit toenamen, zouden positief kunnen blijken voor het lege Spanje. “De wereld van werk verandert, dus meer mensen willen werken op afstand”, zegt Francisco Boya, de Spaanse staatssecretaris voor demografische uitdaging. “We willen de landelijke wereld aantrekkelijker maken voor digital nomads en ondernemers.”

De volgende dorpen hebben zich al bij het netwerk Red Nacional de Pueblos Acogedores para el Teletrabajo aangemeld: Benarrabá en Genalguacil (Málaga), Santa Ana la Real (Huelva), Nalda en San Vicente de la Sonsierra (La Rioja), Caleruega, Belorado, Covarrubias en La Sequera de Haza (Burgos), Santa Colomba de Somoza (León), Paredes de Nava (Palencia), El Burgo de Osma, Sarnago en Langa de Duero (Soria), Madrigal de las Altas Torres (Ávila), Rabanales de Aliste (Zamora), Milagro, Allo, Orisoaín en Berbinzana (Navarra), Oliete (Teruel), Kuartango (Álava), Orea y Sigüenza (Guadalajara), Huete (Cuenca), Elche de la Sierra en Letur (Albacete).

Dit vind je misschien ook leuk