Spanje kleurt van zwart naar oranje op coronakaart

door admin
Spanje kleurt van zwart naar oranje op coronakaart

Voor heel Spanje geldt nu een ‘gemiddeld risico’, waarmee voorzichtig de eerste stappen naar het nieuwe normaal kunnen worden gezet. De oranje kleur op de coronakaart geeft aan dat er een epidemiologische situatie is met tussen de 50 en 150 besmettingen per 100 duizend inwoners. Zodra de incidentie onder de 50 zakt wordt de kleur roze, onder de 25 is de kaart groen. 

Zeven regio’s hebben incidentie onder de 100

Op 27 juli, de dag waarop de meeste besmettingen werden geregistreerd van de vijfde coronagolf, hadden alleen Castilië-La Mancha, Murcia, de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla een incidentie die lager was dan 500. Nu, anderhalve maand later, zijn er zeven autonome regio’s met een incidentie die zelfs onder de 100 ligt. Dat zijn Asturië (35,73 en dus ‘roze’), Valencia (70,67), Castilië en León (85,81), Galicië (88,79), Andalusië (88,97) en Murcia (97,67). 

Asturië nadert nieuwe normaal 

Met een incidentie van 35,73 is Asturië nog maar tien punten verwijderd van code groen, de kleur die gelijkstaat aan het ‘nieuwe normaal’. Dat was een lange weg te gaan, want in de vijfde golf werd, op de derde golf na, in Spanje het hoogste aantal besmettingen geregistreerd. Daarbij moet worden opgemerkt dat tijdens de eerste coronagolf niet alle covid-19-gevallen zijn geregistreerd. 

Milder verloop

Het ministerie van Volksgezondheid heeft laten weten dat de vijfde golf significant milder is verlopen dan de vier voorgaande golven. Er werden tijdens de laatste golf drie keer minder ziekenhuisopnames geregistreerd en het aantal coronadoden was zelfs tien keer lager dan in de voorgaande golven. Deze positieve ontwikkeling kan worden toegeschreven aan de succesvolle vaccinatiecampagne waarmee Spanje al 75 procent van de bevolking volledig heeft gevaccineerd. 

“Het coronavaccin heeft ons de mogelijkheid gegeven geleidelijk de controle over de epidemie te krijgen, en dat betekent dat onze sociale relaties weer normaal zullen worden. De cijfers laten een gunstig verloop zien, maar de pandemie is nog niet voorbij. Het blijft dus wenselijk dat het versoepelen van alle maatregelen geleidelijk gaat en altijd na overleg in de Interterritoriale Raad ”, zei minister Carolina Darias.  

In de bijeenkomst van donderdag zal de kleurcode van het coronastoplicht worden aangepast aan de huidige epidemiologische situatie en vaccinatiegraad in Spanje. Dit stoplicht zal voor de autonome regio’s leidend blijven bij het versoepelen van de coronamaatregelen. 

Dit vind je misschien ook leuk