Wat verandert er met de nieuwe verkeerswet in Spanje?

door admin
Wat verandert er met de nieuwe verkeerswet in Spanje?

Als ook de Eerste Kamer de nieuwe wet heeft goedgekeurd, zal deze in de komende maanden van kracht gaan. Op aandringen van Ciudadanos en de PP komt er vanaf dan een alcoholslot in alle auto’s en vrachtwagens voor professioneel gebruik. De motor van het voertuig kan daarmee alleen worden gestart als uit een blaastest blijkt dat de bestuurder geen alcohol heeft gedronken. 

Steps op de weg met maximaal 25 km per uur

Een andere belangrijke wijziging is dat elektrische steps en fietsen niet meer over het trottoir mogen rijden. Bovendien gaat voor de steps een maximumsnelheid gelden van 25 kilometer per uur en komt er een kentekenbewijs voor dit vervoermiddel. Voor bestuurders van elektrische steps en fietsen gaan dezelfde regels gelden als voor alle andere bestuurders, met uitzondering van het rijden over snel- of autowegen. Of het dragen van een helm op elektrische step of fiets verplicht wordt, is afhankelijk van het besluit van de verschillende gemeente- en provinciebesturen.

Onveilig gedrag kost meer punten

Weggebruikers die ‘risicovol’ gedrag vertonen zoals het gebruik van de mobiele telefoon, moeten daarvoor meer rijbewijspunten inleveren; dat waren er 3 en worden er 6. Ook het niet dragen van de veiligheidsgordel, helm of andere beschermingsmiddelen wordt zwaarder aangerekend, nu kost dat 3 punten en dat worden er 4. 

Over de effectiviteit van het rijbewijspuntensysteem zijn de meningen verdeeld. Als het beginsaldo van 12 punten na een aantal overtredingen op nul of zelfs daaronder komt, wordt het rijbewijs in principe niet ingenomen. Wel volgt een geldboete van maximaal 6 duizend euro of een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden. De verloren punten kunnen vervolgens worden terugverdiend door een verplichte cursus van verkeersdienst DGT te volgen. 

Inhalen boven maximale snelheid blijft toegestaan

Uiteindelijk is besloten de regel te handhaven dat bij het inhalen van een ander voertuig de maximumsnelheid met 20 km per uur overschreden mag worden. Deze regel is in Spanje al 50 jaar van kracht, maar werd door een aantal partijen fel bekritiseerd. Daartegen kwamen weer andere partijen in actie, die vinden dat deze maatregel moet blijven bestaan. Hoewel een meerderheid vóór het afschaffen van de maatregel was, blijft deze door een fout bij de stemming in de nieuwe verkeerswet toch van kracht. 

Dit vind je misschien ook leuk