Vermiste honden La Palma al gered door mysterieus ‘A-team’

door admin
Vermiste honden La Palma al gered door mysterieus 'A-team'

De redding die de mysterieuze groep zou hebben uitgevoerd wordt aangekondigd door een spandoek die in een video wordt getoond die door de groep op internet is geplaatst: “Fuerza La Palma, de honden zijn in orde”, luidt de  tekst op de poster.

Huidige locatie van honden onbekend

Aerocamaras, het Galicische drone-bedrijf dat naar het eiland was gereisd om te proberen de dieren uit hun benarde positie te bevrijden, bereidt haar vertrek voor nadat ze tijdens hun vluchten hebben bevestigd dat de honden niet meer in het gebied zijn en ze menselijke voetafdrukken hebben gedetecteerd rond het waterreservoir waarin de honden verbleven. De huidige locatie of toestand van de honden is onbekend.

Redding al enkele dagen geleden

“We hebben gisteren niets gezien”, zegt Jaime Pereira, CEO van Aerocamaras, “maar we wilden het zeker weten. Vandaag hebben we de beelden bekeken en we hebben met de autoriteiten bevestigd dat er voetafdrukken zijn te zien op de plek waar de honden waren, dus we wisten dat er mensen zijn geweest ”, legde hij uit. “Er is een video van een spandoek die dagen geleden is gemaakt”, zeggen ze, dus daaruit wordt geconcludeerd dat de honden mogelijk al een tijdje veilig zijn.

Gebied ontoegankelijk voor mensen

Hoe de ronden dan gered zijn blijft een mysterie. Het gebied is te gevaarlijk om te betreden, vanwege de asvorming en de hitte die uit de lava opstijgt is het zelfs voor helikopters onmogeiljk de reservoirs waar de honden zaten te naderen. Feitelijk is de enige manier om toegang te krijgen tot het reservoir waar de honden waren, door over een van de beekjes te gaan die die ruimte omringen. Volgens metingen die gisteren door Aerocamaras-drones zijn gedaan, bereikte de lava in sommige gebieden temperaturen van 160 graden.

Voor dierenartsen die Aerocamaras adviseren is het duidelijk dat de honden hun schuilplaats temidden van lava niet in hun eentje hebben verlaten. “Ze hadden daar eten en drinken, dus het zou niet normaal zijn dat ze zich over de lava waagden.”

Redder of redders zijn in overtreding geweest

Een bron van Palmerus.es, de lokale website die de video heeft gepubliceerd, verdedigt dat de dieren in orde zijn en dat “niemand zijn leven zou riskeren voor de honden om hen vervolgens te mishandelen”, zo vertelde hij telefonisch aan EL PAÍS. Om toe te voegen dat degene die de honden heeft gered zich voorlopig niet bekend zal maken omdat hij in overtreding is geweest. De honden bevonden zich in een gebied dat vanwege het gevaar als ‘zona de exclusión’ is bestempeld en zodoende door niemand betreden mag worden.

De bron is niet zeker van de huidige status of locatie van de honden. “De mensen met wie we contact hebben kunnen opnemen bevestigen dat ze in orde zijn”, voegt hij eraan toe.

Zoektocht zonder resultaat

“Ze hebben in ieder geval humor”, zei Pereira. Zijn team was al drie dagen bezig met het voorbereiden van de drone-operatie en dat hij 24 uur geleden al verbaasd bekende dat hij de honden niet kon vinden, noch met thermische camera’s, noch ze kon lokken met eten en drinken, zoals wel op andere dagen was gelukt.

De informatie over deze onofficiële redding komt een dag nadat Aerocamaras over het gebied vloog waar ze de dieren moesten proberen te lokaliseren om hun reddingsplan te voltooien. Hoewel de test op woensdag “zeer succesvol” was, gaf de CEO van het bedrijf toe dat ze er slechts in geslaagd waren om twee konijnen in de struiken te zien.

Om de redding te voltooien was een vergunning vereist van het Vulkanische Noodplan van de Canarische Eilanden (Pevolca), een vergunning die afgelopen dinsdag laat werd gegeven. Een woordvoerder van Pevolca verzekerde deze donderdag dat het agentschap “alles heeft gedaan wat het moest doen”, dat wil zeggen, hen in leven houden door hen van eten en drinken te voorzien en hun redding per drone te autoriseren, en buiten dat “weten we van niets”.

Dit vind je misschien ook leuk