
Meer dan twee jaar geleden bleek uit een onderzoek van de Spaanse Vereniging voor Gezins- en Gemeenschapsgeneeskunde dat acht van de tien Spanjaarden ermee instemden roken in auto's te verbieden als kinderen meereizen, terwijl slechts 54% het verbod ook zou willen laten gelden, ongeacht welke reizigers in het voertuig zouden zijn.
ADVERTENTIE
In de hervorming van de verkeerswet is op dit punt echter niets nieuws opgenomen. De bal rolt nu richting het ministerie van Volksgezondheid en een hervorming van de antirookwet die al in de maak is.
Op woensdag 15 december is de deadline voor Autonome Gemeenschappen om hun aantijgingen tegen de wetshervorming van het ministerie onder leiding van Carolina Darías te sturen. In 100 pagina's wordt onder meer voorgesteld om tabak volledig uit personenauto's te weren, naast talrijke maatregelen op alle gebieden, waaronder een rookverbod voor terrassen in de horeca. Tot nu toe heeft de wet alle steun gehad van anti-rookverenigingen.
Afleiding achter het stuur
In Spanje mag je over het algemeen roken achter het stuur. Terwijl de boetes voor gebruik van je mobiele telefoon in de verkeerswet zijn verhoogd, worden andere zaken die je aandacht achter het stuur kunnen afleiden over het hoofd gezien. Volgens studies die regelmatig worden gepubliceerd door de Spaanse Verkeersdienst DGT, kost het aansteken van een sigaret tijdens het rijden 4,1 seconden waarin je minder aandacht hebt voor de weg. Dit vertaalt zich in 130 meter als je met 120 km/u rijdt, 113 meter als je naar 100 km/u gaat en ongeveer 100 meter als de snelheid 90 km/h is. Het voertuig op die afstand volledig tot stilstand brengen vereist een zeer hoge reactietijd en remkwaliteit, met een duidelijk risico op ongevallen.
Gaat Spanje roken in de auto en op terrassen verbieden?
Maar er zijn meer verontrustende gegevens. De gemiddelde tijd om een sigaret te roken ligt tussen de drie en vier minuten, zo'n zes kilometer reizen met 100 km/u. Tijdens het roken laat de hand die de sigaret vasthoudt niet toe het stuur volledig vast te pakken, wat een duidelijke toename van het risico op ongevallen betekent. Zonder hierbij rekening te houden met de afleidingstijd die nodig is bij het zoeken en opbergen van het pakje, het uit het pakje pakken van de sigaret en het as in de asbak aftikken. Bovendien wordt het risico op het ontstaan van brand met 50 procent verhoogd. En de mogelijkheid - die dingen gebeuren - dat de sigarettenkool op de bestuurder of zijn of haar stoel valt, levert gevaarlijke situaties op, zeker op een weg bij hoge snelheden.
Voorstel rookverbod in auto
Op basis van deze redenen en op basis van letterlijke citaten van de DGT ("roken is een van de meest voorkomende afleidingen onder chauffeurs"), stelde de politieke partij EH Bildu in de Senaat voor om een paragraaf aan artikel 13 toe te voegen die roken in een auto categorisch zou verbieden, zowel om verkeersveiligheidsredenen, de gezondheid van de passagiers als verminderen van risico op brand. Maar die wijziging werd door de meerderheid van het Spaanse parlement niet in overweging genomen.
Nieuwe verkeerswet
In de nieuwe verkeerswet die vanaf maart in zijn geheel wordt toegepast, staat wel de overtreding voor het gooien van een sigarettenpeuk uit het raam als zeer ernstig te boek. Vooral vanwege het hoge risico op het veroorzaken van een brand.
In Spanje is het dus volgens de verkeerswet niet verboden om achter het stuur te roken. Wel bestaat de mogelijkheid dat een agent van de verkeerspolitie de bestuurder een sanctie geeft wanneer diens rookgedrag de verkeersveiligheid in gevaar heeft gebracht.
Spaanse horeca woest over rookverbod op terrassen
Makkelijk is het niet voor de verkeerspolitie om dit op te merken. Dan nog als het is opgemerkt, blijft er een hoge mate van subjectiviteit aanwezig.
In Spanje is ook roken in de auto als daar minderjarigen of zwangere vrouwen in zitten niet strafbaar, in tegenstelling andere Europese landen. Hierop staan sancties in Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Oostenrijk of Griekenland (allemaal als er minderjarigen of zwangere vrouwen zijn) en in Nederland (alleen als de auto een werkplek is).