Buitenlanders kopen weer net zo veel huizen in Spanje als voor de pandemie

door admin
Buitenlanders kopen weer net zo veel huizen in Spanje als voor de pandemie

Net als vóór de pandemie wordt meer dan tien procent van alle koopcontracten voor vastgoed afgesloten met kopers uit het buitenland. In het vierde kwartaal van 2021 was dat zelfs 12,6 procent wat vrijwel overeenkomt met de 12,7 procent in het vierde kwartaal van 2019. Dit blijkt uit recente gegevens van het Statistiekbureau voor Vastgoedregistraties (ERI). 

Volledig herstel

Het toegenomen aantal huizen dat aan buitenlanders is verkocht in Spanje bevestigt het herstel van dit segment op de huizenmarkt: al drie kwartalen op rij stijgt het percentage verkochte woningen dat in handen komt van buitenlanders. Tijdens de pandemie was het aandeel van dit segment op de vastgoedmarkt gedaald tot onder de 10 procent. De recente toename wordt door analisten deels toegeschreven aan het feit dat mensen meer spaargeld hebben en aan de langdurige historisch lage rente. Bovendien wordt vastgoed momenteel gezien als een relatief veilige investering. 

Balearen ongekend populair

Met name in de regio’s waar traditiegetrouw veel woningen aan buitenlanders worden verkocht, steeg ook in 2021 de vraag bovengemiddeld. Het percentage van dit segment op de vastgoedmarkt steeg op de Balearen tot 39 procent van het totale aantal verkochte woningen, in de regio Valencia was dat 24,3 procent en op de Canarische Eilanden 25,9 procent. Op de Balearen werden in 2021 zelfs aanzienlijk meer huizen verkocht dan vóór de pandemie, zowel aan Spanjaarden als aan niet-Spanjaarden. Dat is voor de regio’s Valencia en de Canarische Eilanden nog niet het geval. 

Vooral Britse, Duitse en Franse huizenkopers

De meeste huizen die in buitenlandse handen kwamen, werden gekocht door Britten. Zij kochten tussen 1 oktober en 31 december vorig jaar in totaal 2.219 woningen in Spanje, dat is 12,4 procent van alle huizen die in deze periode aan buitenlanders zijn verkocht. Na de Britten volgen de Duitsers die in het kwartaal daarvoor nog de meeste huizen kochten in Spanje. In het vierde kwartaal kochten zij 10,9 procent van het aantal verkochte woningen aan buitenlanders, gevolgd door de Fransen met 7,5 procent. 

De Duitsers hebben over het algemeen een voorkeur voor de eilandengroepen, terwijl de Britten liever een eigen woning in de regio Valencia hebben en dan met name in de provincie Alicante en in de regio Andalusië.

Alicante is de nummer één als het gaat om de provincie met de meeste buitenlandse huizenbezitters. Liefst 39,3 procent van alle verkochte woningen kreeg hier een niet-Spaanse eigenaar. De Fransen hebben over het algemeen een voorkeur voor de regio Catalonië en eveneens voor de regio Valencia. 

Dit vind je misschien ook leuk