Oppositieleider Spanje stapt op wegens mondkapjesschandaal

door admin
Oppositieleider Spanje stapt op wegens mondkapjesschandaal

De deal was gesloten in de begintijd van de coronapandemie toen beschermingsmateriaal nog schaars was. De gelukkige was het bedrijf van een jeugdvriend uit het dorp waar de Ayuso’s altijd hun zomers doorbrachten.

Pablo Casado zou naast een officieel intern onderzoek naar de deal in het geheim de opdracht hebben gegeven aan mensen binnen de PP om een privédetective in te huren om bewijs voor de mondkapjesdeal en de door Ayuso’s broer geïnde commissie te vinden.

Ayuso en Casado zijn in een interne strijd verwikkeld om het partijleiderschap. Naast Pablo Casado behoort ook de nummer 2 van de partij, algemeen secretaris Teodoro García Egea, tot de partijtop. Deze liet weten dat Ayuso officieel berispt zal worden ‘want tolereert geen ontrouw’.

Volgens Ayuso zou haar broer veel minder dan 285.000 euro commissie hebben ontvangen. Bovendien zou op een volstrekt legale wijze gehandeld zijn. ‘Ik heb misschien fouten gemaakt, maar nooit onwettigheden begaan’, aldus Ayuso. 

Pablo Casado en de nummer 2 van de partij Teodoro García Egea ontkenden de opdracht tot spionage te hebben gegeven. Ayuso kroop vervolgens in de slachtofferrol en beschuldigde haar partijtop van de ‘wrede omgang’ met haar. Ze insinueerde dat men er op uit is om haar populariteit als interne uitdager te vernietigen.

Populaire Ayuso

Die populariteit is sinds de coronapandemie tot ongekende hoogten gestegen, nadat Ayuso enkele populaire maatregelen nam en de landelijke coronarestricties deels niet volgde, maar Madrid op de kaart zette als ‘vrije regio’, waar horeca open kon blijven en burgers minder beperkingen kregen opgelegd. 

Vrede gesloten

Spaanse media schrijven dat Casado en Ayuso afgelopen zaterdag elkaar in het geheim hebben ontmoet en vrede hebben gesloten. Tijdens die afspraak zou Casado zijn beschuldigingen tegen Ayuso hebben laten vallen. Bovendien sprak Ayuso daar uit dat er geen sprake is geweest van spionage tegen haar.  

Casado stapt op

Tot Casado vanwege uitblijvende steun binnen zijn partij voor zijn rol in de controverse woensdag besloot om per direct op te stappen. Zijn taken zouden tot het buitengewone partijcongres op 2 en 3 april worden overgenomen door een manager binnen de partij. Donderdagochtend veranderde dat na overleg binnen de partijtop. Daar werd besloten dat Casado tot het congres aanblijft, maar zich daar niet meer verkiesbaar stelt. 

Opvolger Nuñez Feijóo

Het is zeer waarschijnlijk dat Casado’s positie als partijleider uiteindelijk – en met zijn steun – wordt overgenomen door Alberto Nuñez Feijóo, de huidige president van de autonome regio Galicië. Logischer was geweest als de keuze was gevallen op Teodoro García Egea als algemeen partijsecretaris en de nummer 2 van de PP, maar die spande samen met Pablo Casado in het spionageschandaal en wordt dus niet geschikt geacht voor de belangrijke rol. 

Verkiezingen Castilla y León

Het duo Casado en García Egea is er sinds de verkiezingen in Castilla y León binnen de partij niet populairder op geworden. Via de vervroegde verkiezingen wilden ze een absolute meerderheid behalen in die regio. Die verkiezingen op 13 februari werden wel door de PP gewonnen, maar de partij had steun nodig om te regeren. Die steun moest gedwongen van de extreemrechtse partij Vox komen in plaats van de gematigd rechtse Ciudadanos. Het resultaat is dat Vox voor het eerst een regionale regering betreedt. 

De Partido Popular schrijft donderdag in een verklaring: De voorzitter van de Volkspartij, Pablo Casado, heeft vandaag zijn besluit overgedragen aan de autonome voorzitters van deze formatie om niet aanwezig te zijn op het volgende Nationale Congres, dat zal worden bijeengeroepen in de Raad van Bestuur die aanstaande dinsdag 1 maart zal worden gehouden.

Dit vind je misschien ook leuk