Catalonië heeft zijn eigen metaverse gelanceerd

door admin
Catalonië heeft zijn eigen metaverse gelanceerd

Deze is als ‘CatVers‘ gelanceeerd door de Catalaanse overheid en de Kamer van Koophandel van Barcelona. De autoriteiten willen zichzelf met deze stap presenteren als pioniers op het gebied dat voorbehouden leek te zijn aan visionairs uit de particuliere sector. Met CatVers willen ze Catalaanse taal en cultuur een impuls geven.

Volgens de ontwikkelaars, Catalan Blockchain Center (CBCat) is het juist relevant dat regeringen het voortouw nemen bij de ontwikkeling van deze nieuwe technologie. Het is namelijk ook hun taak ervoor te zorgen dat de mensenrechten daar beschermd en gerespecteerd worden. 

Naar verwachting zullen metaversen steeds vaker voorkomen. CatVers is eentalig en alleen beschikbaar in het Catalaans. De initiatiefnemers verbergen dan ook niet hun missie om ook de Catalaanse taal, identiteit en cultuur in de virtuele wereld te behouden, zoals ze dat ook trachten te doen in de echte wereld.

Kanttekeningen voor gebruikers

Voor gebruikers zijn er wel kanttekeningen. Toegang tot de Catalaanse metaverse is beschikbaar voor organisaties en bedrijven die de doelen en missie van CatVers delen. Ze moeten zich hiertoe online aanmelden en registreren. Zodra ze toegang hebben, kunnen kamers maken en toegangscodes verstrekken aan hun werknemers of leden. Wie wil, kan in deze virtuele wereld rondhangen, met andere mensen communiceren of evenementen bijwonen. Alles is wel altijd in het Catalaans. 

VR-bril

De metaverse is toegankelijk via elk elektronisch schermapparaat dat is verbonden met internet. Toch kan de digitale wereld het best genoten worden via een Virtual Reality- of VR-bril.

Toegang tot CatVers is slechts voor twee maanden gratis beschikbaar. Daarna komt er een ‘betaalbaar’ tarief. De oprichters willen eventueel ook een virtuele valuta binnen hun metaverse introduceren. 

Initieel budget voor CatVers

Voor het project is een initieel budget van tussen 10.000 en 20.000 euro vrijgemaakt. De organisatoren hopen dat het snel ‘economisch duurzaam’ zal worden. Het gaat immers om een transformatieve sector die het internet zoals we dat nu nog kenen zal veranderen.

Mogelijk richten de mensen achter CatVers later dit jaar een virtuele campus binnen CatVers op. Die kan door Catalaanse universiteiten worden gebruikt. Denk ook aan kunsttentoonstellingen en festivals die in de metaverse georganiseerd kunnen worden. 

Virtuele kleding van Zara voor de metaverse

Begin december berichtten we al over modeketen Zara die zijn eerste stappen in het metaversum zette met de presentatie van een virtuele kledingcollectie. 

Wat is metaverse?

Metaverse is het gehele netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes waarin de gebruikers, vaak door middel van avatars, interactief kunnen rondkijken en interageren. Het omvat alle virtuele werelden, augmented reality en speelt zich af op het internet.

Dit vind je misschien ook leuk