Coronavaccin Hipra uit Spanje binnenkort in Europees vaccinatieprogramma

door admin
Coronavaccin Hipra uit Spanje binnenkort in Europees vaccinatieprogramma

Als het Spaanse Hipra-vaccin eenmaal in het Europese programma zit, zullen miljoenen doses ervan aan alle lidstaten van de Europese Unie worden verkocht. Spanje zal voornamelijk overgaan op dit type vaccin waarvoor de Europese Commissie het land een speciale prijs geeft. Hipra zal als het aan Spanje ligt een gelijkwaardige status krijgen als bijvoorbeeld het Pfizer- en het Moderna-vaccin.

De EU heeft miljoenen geïnvesteerd in de ontwikkeling van het Hipra-vaccin en toegezegd een minimumaantal doses af te nemen zodra alle autorisaties binnen zijn. Tot nu toe heeft de gezamenlijke Europese aankoop miljarden beschikbare doses vaccin opgeleverd. Van het Pfizer-vaccin kreeg de EU 2,4 miljard doses, van Moderna 460 miljoen doses, van AstraZeneca en van Janssen ieder 400 miljoen en nog eens 200 miljoen doses van het Amerikaanse Novavax-vaccin.

Hipra wordt derde booster-vaccin

In februari ging het Hipra-vaccin klinische fase III in, dat is de laatste fase voordat het middel kan worden goedgekeurd voor commercialisering. Als dat zover is, gaat Hipra fungeren als een booster-vaccin voor de langere termijn. Momenteel worden in Europa alleen nog het Pfizer- en het Moderna-vaccin gebruikt als booster. Nieuwkomer Novavax wordt alleen ingezet als eerste vaccin voor mensen die allergisch zijn voor de andere vaccins of deze om een andere medische reden niet krijgen.  

Eiwit-vaccin

Het Hipra-vaccin is niet gebaseerd op de messenger RNA-technologie zoals het Pfizer- en Moderna-vaccin en is evenmin een klassiek vaccin als dat van AstraZeneca of Janssen. Het is ontwikkeld op basis van eiwitten waarmee verschillende varianten van het virus kunnen worden gecombineerd en zich daarom makkelijker aanpast aan mogelijk nieuwe virusvarianten. 

Naast het Spaanse Hipra-vaccin wachten ook het Sanofi- en het Valneva-vaccin op toetreding tot het Europese coronavaccinatieprogramma. Beide vaccins zijn ontwikkeld in Frankrijk. Het eerstgenoemde vaccin is in afwachting van autorisatie van het Europees Medicijnagentschap (EMA), het tweede vaccin is nog in ontwikkeling. Eenmaal goedgekeurd, zullen respectievelijk 300 en 60 miljoen doses van deze vaccins gedistribueerd worden over de EU-lidstaten. 

Als fase III van het Spaanse Hipra-vaccin is afgerond, wordt de aanvraag voor goedkeuring ingediend bij het EMA. Als alles naar verwachting verloopt en de autorisatie van de Europese Commissie binnen is, komt het medicijn mogelijk nog komende zomer op de markt. Dat heeft minister Diana Morant van Wetenschap en Innovatie laten weten. 

Dit vind je misschien ook leuk