Stakingen gaan door in Spanje ondanks akkoord met transportsector

door admin
Stakingen gaan door in Spanje ondanks akkoord met transportsector

Het transportplatform (PDTM), dat de stakingen twaalf dagen geleden aankondigde, gaat namelijk niet akkoord met de geboden oplossing door de Spaanse regering. Zij eisen een tegemoetkoming van minimaal 0,60 euro per liter brandstof. Ook willen zij betrokken worden bij de onderhandelingen.

Spaanse minister wilde alleen met officiële vertegenwoordiging om tafel

Het PDTM heeft dan ook aangegeven door te gaan met de stakingen net zolang ook zij betrokken worden bij de gesprekken met de minister van Transport. Minister Sánchez van Transport liet tot vrijdag echter weten alleen met de officiële vertegenwoordiging van de sector om tafel te gaan. Toch maakte zij vrijdagochtend bekend vanmiddag om 17.00 uur in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van het platform PDTM.

Wat houdt het akkoord met Spaanse transportsector in?

Het akkoord dat nu is bereikt, houdt in dat de brandstofprijzen van 1 april tot minstens 30 juni worden verlaagd met 0,20 euro per liter brandstof. Mogelijk kan deze maatregel ook na 30 juni worden verlengd. 0,15 euro wordt betaald door de regering en 0,05 euro door oliemaatschappijen. Deze verlaging komt in de buurt van hoe andere landen hebben ingegrepen, zoals een verlaging van 0,15 euro van de brandstofprijzen in Frankrijk en 0,25 euro in Italië.

Deze tegemoetkoming in de brandstofprijzen komt neer op zo’n 600 miljoen euro. Samen met de andere steun aan de transportsector komt het totale pakket neer op een investering van 1,05 miljard euro. Naast de vergoeding van de brandstofprijzen verleent de regering namelijk ook directe steun aan chauffeurs, zoals 1.250 euro per vrachtwagen, 950 euro per bus, 500 euro per bestelbus en 300 euro voor personenvoertuigen zoals ambulances en taxi’s.

Stakingen in Spanje gaan massaal door

De afgelopen dagen werden de gevolgen van de stakingen van de transportsector pijnlijk zichtbaar. Supermarkten, bedrijven en fabrieken kampen al een geruime week met leveringsproblemen en ernstige tekorten.

Zoals gezegd gingen vrijdagochtend op diverse plekken in Spanje de stakingen massaal door. Het platform en de stakende chauffeurs eisen een tegemoetkoming die minimaal drie keer zo hoog is als nu beloofd. Minister Sánchez vindt het onaanvaardbaar dat het platform zijn verantwoordelijkheid niet neemt aangezien er ruimschoots tegemoet is gekomen aan de eisen van de sector. Vrijdagmiddag om 17.00 uur zal zij in gesprek gaan met vertegenwoordigers van het platform PDTM.

Dit vind je misschien ook leuk