President Andalusië kondigt vervroegde verkiezingen aan

door admin
President Andalusië kondigt vervroegde verkiezingen aan

Een concrete datum maakte Moreno nog niet bekend. De vervroegde verkiezingen zijn een gevolg van het feit dat de coalitie er niet in is geslaagd de begroting voor 2022 rond te krijgen vanwege de weigering van de PSOE, VOX en Unidas Podemos om ermee akkoord te gaan. 

De Andalusische premier zei dit terwijl hij de bedevaart naar de Virgen de la Cabeza in Jaén bijwoonde op zondag. Hij liet de aanwezige journalisten weten al ‘wekenlang over de verkiezingen na te hebben gedacht en dat te zullen blijven doen’. 

‘Deze regering is ten einde’

“Het is duidelijk dat deze regering ten einde is en wat we nu moeten doen is een beslissing nemen die goed is voor Andalusië”, zei Moreno, die eveneens partijleider is van de Volkspartij PP in Andalusië.

Verkiezingen mogelijk in juni

De afgelopen dagen hintte de premier al vaker op de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen. Hierbij liet hij ook de maand juni vallen als moment vanaf waar het nog mogelijk is om begrotingen samen te stellen. 

In november is het de regering bestaande uit de PP en Ciudadanos (met steun van VOX) niet gelukt de begrotingen voor 2022 rond te krijgen vanwege de afwijzing ervan van de partijen PSOE, VOX en Unidas Podemos. 

Onvoldoende stemmen om alleen te regeren

Volgens gegevens van de laatste Andalusische barometer zou Moreno de verkiezingen winnen met 34% van de stemmen. Hiermee zou hij tussen 43 en 44 zetels kunnen krijgen. Dat aantal is onvoldoende om alleen te kunnen regeren. De absolute meerderheid ligt op 55 zetels. Daarom zou de partij steun nodig hebben van Vox. De extreemrechtse partij zou de derde kracht worden in de Zuid-Spaanse deelstaat met 19% van de stemmen en 22 zetels.

Samen met VOX?

De afgelopen vier jaar heeft de Andalusische president de regio bestuurd in coalitie met Ciudadanos en met steun van Vox. Regelmatig heeft hij laten doorschemeren een coalitie met de partij die wordt aangestuurd door Santiago Abascal (VOX) af te wijzen

 

Dit vind je misschien ook leuk