Spanje loopt ver achter op doelstelling elektrische auto’s in 2022

door admin
Spanje loopt ver achter op doelstelling elektrische auto’s in 2022

Momenteel rijden er 17.704 elektrische en plug-in hybride auto’s rond in het land. Hoewel deze auto’s best een aantal voetbalvelden kunnen vullen, is het nog ver weg van de doelstelling van 120.000 elektrische auto’s die de regering elk jaar voor oog heeft. De ruim 17.000 auto’s vertegenwoordigen nauwelijks 14,7 procent van de doelstelling voor 2022.

Spanje wil 3 miljoen elektrische auto’s in 2030

In het artikel van Business Insider meldt fabrikantenvereniging Anfac dat Spanje elk jaar 120.000 elektrische auto’s nodig heeft om de doelstelling van 3 miljoen elektrische auto’s in 2030 te kunnen halen. Dit doel werd eerder vastgesteld in het nationale energie- en klimaatplan PNIEC van de Spaanse regering. Het plan voorziet in 3 miljoen elektrische auto’s en 2 miljoen emissievrije motoren, vrachtwagens en bussen in 2030.

Gat tussen Spanje en rest van Europa steeds groter

Spanje loopt niet alleen achter op haar eigen doelstellingen, ook binnen Europa laat Spanje weinig optimistische cijfers zien. Op basis van een aantal indicatoren behaalt Spanje 21,7 punten op een schaal van 100 als het gaat om elektrische voertuigen. Het gemiddelde van de Europese Unie is 46,3 wat laat zien dat Spanje behoorlijk achterloopt.

Waarom loopt Spanje achter op andere landen in Europa?

De oorzaak van deze trage ontwikkeling ligt niet alleen bij het feit dat er te weinig elektrische auto’s worden aangekocht. Ook zijn er op veel plekken in Spanje onvoldoende voorzieningen aanwezig voor het opladen van elektrische vervoersmiddelen.

Vereniging Anfac meldt dat er 14.244 openbaar toegankelijke oplaadpunten zijn in Spanje. Dit is slechts een derde van het aantal voorzieningen (45.000) dat er jaarlijks bij zou moeten komen om de doelstellingen te kunnen halen. Volgens de plannen van de regering moeten er tegen 2023 minstens 100.000 openbare oplaadpunten zijn geïnstalleerd. Bovendien meldt de vereniging dat 85 procent van deze oplaadpunten onvoldoende capaciteit hebben om snel te kunnen laden.

Dringende oproep om achterstand op Europees gemiddelde in te halen

Directeur López-Tafall van Anfac vertelt aan Business Insider dat als Spanje de achterstand op andere landen in Europa wil inhalen, en de doelstellingen van de Spaanse regering wil halen, dat er een grotere inspanning moet worden geleverd om het aantal oplaadpunten te verdrievoudigen en het aandeel van de elektrische auto’s aanzienlijk op te schroeven.

Dit vind je misschien ook leuk