Spanje gaat zomer in met weinig waterreserve in stuwmeren

door admin
Spanje gaat zomer in met weinig waterreserve in stuwmeren

De waterreservoirs zitten gemiddeld op 49% van hun capaciteit. Dat is 20 punten minder dan het gemiddelde in deze tijd van het laatste decennium. De situatie in Andalusië is bovendien buitengewoon ernstig. Hier bedragen de reserves slechts 35% van hun capaciteit.

Volgens de gegevens die deze week door het Ministerie van Ecologische Transitie zijn verstrekt, hebben de Spaanse reservoirs momenteel 48,97% van hun capaciteit, met 27.849 verzamelde kubieke hectometers. Het cijfer ligt in deze week van het jaar 20% lager dan het gemiddelde van de laatste tien jaar (69,25%). Precies een jaar geleden stonden de reservoirs op 58,96%.

Grote verschillen per regio

De mate van ernst hangt sterk af van welk hydrografisch bekken wordt bekeken. Het beste staan er voor: La Rioja (89,47%), Baskenland (85,71%), Navarra (85,71%) en Cantabrië (76,87%), allemaal in het noorden. Aan het andere uiterste vinden we Castilla-La Mancha (41,42%), Murcia (41,22%), Extremadura (37,53%) en Andalusië (35,25%).

Dramatische situatie in Andalusië

De Andalusische autonome gemeenschap bevindt zich in een dramatische situatie. Een jaar geleden stonden de reservoirs op 43,49% en het gemiddelde van de laatste tien jaar was 65,26%. Dat is praktisch het dubbele van de huidige situatie. Het Guadalquivir-bekken ligt op 30,65% en de Guadiana in Extremadura op 30,77%.

Dreigende bevoorradingsproblemen voor bevolking

“Als er een droge herfst komt, wat heel goed zou kunnen gebeuren, net zoals het afgelopen jaar het geval was, zullen er bevoorradingsproblemen zijn voor de bevolking in de zuidelijke helft van Spanje”, zegt Santiago Barajas van Ecologistas en Acción. “We grenzen aan instorting van het water. Daarmee bedoelt hij dat de mogelijkheid bestaat dat er enkele miljoenen mensen beperkingen zullen meemaken op de toegang tot water. “70% van de watervoorraden in Spanje wordt gebruikt voor irrigatie, zo’n 18.842 kubieke hectometer per jaar.

Droogtesituatie doet zich voor na relatief nat voorjaar

De deskundige voegt toe dat het meest verontrustende is dat deze situatie zich voordoet na een lente waarin het meer heeft geregend dan in de afgelopen jaren. Volgens gegevens van Aemet regende het in de maand maart 223% meer dan de historische normale waarde voor de maand. Het was de zesde maand maart met meer regen sinds 1961. En in april viel het 104% meer dan in de historische maand.

Overmatige consumptie

“Het probleem ligt in de overmatige consumptie, met name irrigatie voor de landbouw”, zegt Barajas. In Spanje is ongeveer vier miljoen hectare bestemd voor irrigatie en 70% van de watervoorraden van het land gan daarheen, volgens gegevens van het ministerie van Ecologische Transitie. Dat komt neer op ongeveer 18.842 kubieke hectometer per jaar. Elke kubieke hectometer is een miljard liter water.

Andalusië teelt fruit dat veel water nodig heeft

Meer dan een kwart van de geïrrigeerde oppervlakten, 1,1 miljoen hectare, komt overeen met Andalusië. Dat verklaart deels de huidige staat van de stuwmeren in de regio. “Een andere reden is dat er vroeger een irrigatieseizoen was en nu het hele jaar door wordt geïrrigeerd. Daarnaast telen we fruit dat veel water nodig heeft, zoals avocado’s en mango’s”, vertelt Santiago Barajas.

“Irrigatie moet aan banden”

“Irrigatie moet aan banden worden gelegd, want we spelen met vuur. Irrigatiereservoirs zijn verstikt en we kunnen niet als normaal aannemen dat ze 20 punten onder hun gemiddelde capaciteit liggen”, voegt de activist van Ecologistas en Acción toe. “Het belangrijkste milieuprobleem in Spanje is de intensivering van de landbouw”.

Dit vind je misschien ook leuk