Hittegolf Spanje bereikt hoogtepunt op woensdag maar houdt langer aan

door admin
Hittegolf Spanje bereikt hoogtepunt op woensdag maar houdt langer aan

In 42 provincies wordt het de komende dagen niet koeler dan 34 graden en in 20 Spaanse provincies wordt het zelfs warmer dan 40 graden. Ook vandaag worden extreem hoge temperaturen van 42 graden en hoger verwacht in de omgeving van de Valle del Guadalquivir, Toledo, Granada, Sevilla en Albacete.

Weeralarmen in bijna alle Spaanse regio’s vanwege hoge temperaturen

De hitte heeft zich inmiddels over een groot deel van het schiereiland verspreid. Voor alle regio’s in Spanje, behalve in Asturië en de Canarische eilanden, zijn er waarschuwingen (code geel en oranje) afgegeven welke waarschijnlijk tot zaterdag van kracht zullen zijn.

Code oranje, met temperaturen tegen of boven de 40 graden, wordt voor woensdag, donderdag en vrijdag afgegeven in een groot deel van Catalonië, Aragón, Extremadura, Madrid, Castilië-La Mancha, Murcia en het noorden en westen van Andalusië.

Zorgelijk dat hittegolf vroeg komt en lang aanhoudt in Spanje

Spanje is behoorlijk wat hitte gewend maar dat dit al zo vroeg in het jaar komt, is zorgelijk. De temperaturen liggen momenteel gemiddeld 12 graden boven wat normaal is voor deze periode van het jaar. Normaal gesproken is het alleen in juli en augustus voor een langere periode lokaal boven de 40 graden.

Volgens een meteoroloog van Meteored zijn niet zozeer de recordtemperaturen een probleem, maar wel het feit dat deze hoge temperaturen in bijna heel Spanje voorkomen en gedurende een langere periode aanhouden.

Zorgt DANA komend weekend voor koelte in Spanje?

Het Aemet verwacht dat er zaterdag een DANA, een geïsoleerde depressie in de atmosfeer op hoog niveau, via Portugal over een groot deel van Spanje zal trekken. Hoewel weerexperts nog niet zeker zijn hoe dit gaat uitpakken en of deze ook daadwerkelijk de lijn over Spanje zal volgen die wordt verwacht, acht het Aemet het waarschijnlijk dat deze in of vlak na het weekend een lading koude lucht met zich mee zal brengen wat zorgt voor afkoeling.

Dit vind je misschien ook leuk