NAVO breidt voor het eerst haar bescherming uit tot Ceuta en Melilla

door admin
NAVO breidt voor het eerst haar bescherming uit tot Ceuta en Melilla

Het strategische concept waarin de koers van de bondgenoten in het komende decennium omschreven staat, wordt tijdens de Top die morgen begint in Madrid goedgekeurd. Dat zeiden bronnen van het ministerie van Defensie aan TVE.

In haar oprichtingsverdrag verplicht de NAVO zich in artikel 5 om als één blok te reageren bij een aanval op een van de leden in Europa of Noord-Amerika. Nu, met het ontwerp van de nieuwe tekst, zouden de twee Spaanse enclaves deze bescherming ook genieten.

Het strategische concept zou het bestaande verdrag niet veranderen. Wel kan het een stimulans zijn voor de Spaanse ambitie om de bescherming van de Europese zuidgrens in deze top te bespreken. Hierop heeft de regering Sánchez eerder al verschillende keren aangedrongen.

Dat de nadruk wordt gelegd op het concept van soevereiniteit en integriteit zou ook een boodschap aan Rusland zijn nu dat land het plan heeft om grondgebied van Oekraïne in te nemen. 

Deze ontwikkelingen komen na de tragische aanval op het Melilla-hek afgelopen weekend. Hierbij probeerden 2.000 mensen het Spaanse grondgebied binnen te komen. 23 migranten kwamen om bij de poging en vele anderen raakten gewond. De NGO’s schatten het aantal op tussen de 27 en 37 doden en houden de Marokkaanse politie verantwoordelijk voor deze situatie.

Ceuta en Melilla waren al beschermd door NAVO

De president van de autonome stad Melilla, Eduardo de Castro, is ervan overtuigd dat dit gebied al wordt beschermd door de NAVO. Hij geeft toe dat artikel 5 een “beetje dubbelzinnig” is waardoor het er in eerste instantie op leek dat Ceuta en Melilla er niet in stonden. “Maar dit is een theoretisch debat”, aldus De Castro.

Artikel 4 bevat sinds de goedkeuring van het Lissabon-concept in 2010 een clausule “die het hele grondgebied van de landen bestrijkt”, benadrukte hij. Het stelt specifiek dat “de partijen elkaar raadplegen wanneer, naar het oordeel van een van hen, de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een van de partijen wordt bedreigd.”

Het strategische concept van 2010 bevestigt ook dat “niemand mag twijfelen aan de reactie van de NAVO als de veiligheid van een van haar leden wordt bedreigd”.

“Hybride bedreigingen” aan Europa’s zuidgrens

Het nieuwe concept staat nog steeds ter discussie en volgens bronnen van de Spaanse regering vorige week zijn er al minstens acht concepten opgesteld. De belangrijkste eis van Spanje is dat de zuidelijke flank van het Bondgenootschap wordt beschermd om het hoofd te bieden aan de zogenaamde “hybride dreigingen”. Hieronder vallen illegale immigratie, en ook het gevaar van de uitbreiding van het terrorisme door de takken van Al Qaida en Daesh in de Maghreb en de Sahel-landen.

NAVO begrijpt belang van bescherming zuidelijke grens

Bronnen van de regering die bij de onderhandelingen aanwezig waren, verzekeren dat de leden van de NAVO het belang van bescherming van deze zuidelijke flank hebben begrepen. Aan die gebieden zal een specifieke sessie worden gewijd op de top. Hierbij zullen ook geallieerde landen zoals Jordanië en Mauritanië aanwezig zijn. Het feit dat de top in Madrid wordt gehouden, zorgt ervoor dat dit aspect een leidende rol krijgt die het niet zou hebben gehad als de top ergens anders was gehouden, aldus dezelfde bronnen.

Ceuta en Melilla maken deel uit van Spanje

De plaatsvervangend algemeen secretaris van de NAVO, Carmen Romero, verzekerde op maandag dat het Atlantisch Bondgenootschap al zijn leden beschermt en dat Ceuta en Melilla deel uitmaken van Spanje. 

De NAVO-top wordt van 28 tot 30 juni gehouden in Madrid.

Dit vind je misschien ook leuk