Code rood wegens hitte in Andalusië, Extremadura en Galicië

door admin
Code rood wegens hitte in Andalusië, Extremadura en Galicië

Om precies te zijn geldt code rood voor het gebied rond de Andalusische stad Sevilla. De temperaturen in dit stroomgebied van de Guadalquivir liggen altijd al relatief hoog, maar vormen nu vanwege maxima van tegen de 45ºC aanleiding voor Aemet om code rood te geven. 

Het tweede gebied waarvoor weeralarm code rood is ingesteld in Spanje wegens extreem hoge temperaturen is een gedeelte van de provincie Badajoz in de regio Extremadura. Het betreffende gebied wordt aangeduid met Vegas de Guadiana en vormt feitelijk het stroomgebied van de rivier de Guadiana. 

Tot slot krijgt zelfs een stukje Galicië code rood om de bevolking daar te waarschuwen voor ongebruikelijk hoge temperaturen. In het binnenland van de provincie Ourense stroomt de rivier de Miño en daar stijgt het kwik op woensdag tot 42ºC.

Voor donderdag geldt dat dezelfde gebieden, maar dan groter het rode weeralarm krijgen voor hoge temperaturen. Voor vrijdag geeft Aemet geen code rood meer, maar kleurt vrijwel het hele westen van het Spaanse binnenland tot ver naar het noorden toe oranje. Daar omheen kleurt het land geel (risico) en alleen de Middellandse Zeekusten in het oosten en zuiden van het land blijven vrij van waarschuwingen omdat de temperaturen daar wat matiger blijven. Eigenlijk wordt het alleen warmer aan de kust van Cádiz, die van het westen van Galicië, Almeria, het zuiden van Valencia. De rest van het kustgebied krijgt geen weercode. 

Een echte temperatuurdaling zal echter pas aanstaande maandag 18 worden opgemerkt, aldus het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet).

Aemet waarschuwt dat, ondanks het feit dat een stabilisatie van de maximumtemperaturen wordt verwacht, het minimum de hele week zal blijven stijgen, tot temperaturen boven de 26 graden in een groot deel van Spanje.

Lees ook: Vroege hittegolf in juni heeft het leven van 700 Spanjaarden gekost

Deze hitte-episode komt na een van de “vroegste” hittegolven afgelopen juni in Spanje sinds er gegevens zijn bijgehouden. Bijna tien dagen met maximumtemperaturen in het hele land die records vestigden in veel delen van het schiereiland.

De hittegolf deze week zal naar verwachting opnieuw records vestigen in een groot deel van het land. Sterker nog, Aemet heeft al gewaarschuwd dat de temperaturen deze zomer hoger zouden zijn dan in andere jaren en dat de regens onder het gemiddelde zouden liggen.

Dit vind je misschien ook leuk