Paard van toeristenkoets stort in vanwege hitte in Spanje

door admin
Paard van toeristenkoets stort in vanwege hitte in Spanje

Niet alleen mensen kunnen bezwijken aan een hitteberoerte, ook dieren hebben het zwaar als het kwik de 40ºC overstijgt, zoals nu regelmatig het geval is. Helemaal als ze dan de hele dag in de hitte moeten staan en een zware koets moeten voorttrekken.

Zo stortte afgelopen zaterdag in Palma de Mallorca op Plaza Rei Joan Carles I een paard in door de hitte. Verschillende passanten schrokken en renden naar het dier om te helpen. “Het komt door de hitte, geef hem water”, is te horen in de video op Twitter. Vervolgens blijkt dat de toeristen weigeren uit de koets te stappen. Daar wordt ook uitgebreid verwontwaardigd commentaar op geleverd. Toeristen betalen zo een 50 euro voor een rondrit langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de hoofdstad. 

“Slechte” omstandigheden

Een maand geleden stortte in dezelfde stad ook al een paard in. Dat leidde tot actie van dierenrechtenorganisaties die de “omstandigheden” waarin de dieren worden gehouden “slecht” noemen. De vergunningen die de eigenaren van paard en koets hebben, zijn meestal levenslang en worden van vaders op zoons doorgegeven. Er is weinig controle op. In Palma zijn er 28 van deze vergunningen. 

Elk jaar opnieuw halen deze ‘caballos de galera’ het nieuws. Of ze zijn ingestort of zelfs gestorven aan de gevolgen van oververhitting. De koetspaarden zijn volgens Guillermo Amengual, voorzitter van Animanaturalis, “in slechte conditie, heel dun. Er zijn dieren die niet meer kunnen lopen. We hebben het kunnen zien en aangifte gedaan, maar daarna is het betreffende paard vaak niet meer te vinden”. 

Geen follow up

Zijn organisatie wil, zo vertelt hij in El Diario, dat de paarden door dierenartsen worden gekeurd voor de zomer begint en ook tijdens de zomer. Eerder is al vastgesteld dat in Palma een aantal paarden niet over voldoende conditie beschikten om te werken, maar vervolgens wordt daar nooit op gehandeld. 

In 2019 keurde de gemeenteraad een decreet toe waarin het niet werd toegestaan de paarden voor de koetsen te spannen tussen 12 en 17 uur op dagen waarin AEMET weercode geel of hoger wegens hitte afgeeft. Dit decreet werd echter afgewezen door het Hof in Palma omdat de gemeente niet dit soort regels zou kunnen opleggen. 

Paarden goed verzorgd volgens de eigenaren

Volgens de eigenaren van de paarden, zo schrijft El Diario, zijn de paarden goed verzorgd, krijgen ze te eten en staan ze in de schaduw. Meestal wordt die schaduw geleverd door parasol die provisorisch aan de koets is vastgemaakt op de momenten dat paard en eigenaar wachten op hun ‘passagiers’. 

Gevallen paard in Sevilla

De Nederlandse Michelle leidt af en toe bezoekers rond door Sevilla en vertelt aan InSpanje.nl dat ze op 13 juli bij de kathedraal een paard zag vallen. Omdat ze zelf paarden heeft, schoot ze te hulp. Toen ze dichterbij kwam dat de andere paarden in het rijtje stonden te hijgen en puffen van de hitte. De eigenaar van het paard snauwde haar tot twee keer toe weg. Hij zei geen hulp nodig te hebben. 

Michelle kon het niet aanzien en besloot de politie te bellen en kreeg nergens gehoor tot ze uiteindelijk iemand spreekt die haar belooft ‘het te noteren’. Dat was het dan. “Het kan zijn dat het paard uitgegleden is, of een combinatie van factoren, want ze draaien ze te kort op de gladde grond met hoefijzers, maar de volgende keer dat ik in Sevilla ben, ga ik aangifte doen. Ik wil per se dat hier iets tegen gedaan wordt! Schandalig”, aldus Michelle.

Petitie tegen paardenkoetsen in Palma

Een inwoner van Palma heeft met een petitie op platform Change.org in korte tijd al 63.300 handtekeningen ingezameld. “Geen ingestorte paarden meer op straat: een verbod op koetsen in Palma NU! We kunnen niet langer toestaan ​​dat ze mishandeld en gedwongen worden om te werken totdat ze het niet meer aankunnen of zelfs tot ze sterven.” De vraag die bij de petitie wordt gesteld is hoeveel paarden er moeten er sterven voordat de koetsen worden verboden? “Wanneer gaan we dierenwelzijn serieus nemen in Spanje?”

Paard dood op feria Sevilla

Vorig jaar overleed een paard op de Feria van Sevilla. Het dier zou de hele dag niets gegeten hebben en moest desondanks in de hitte een koets met feestvierende mensen rondrijden. Het was niet de eerste keer dat een paard sterft tijdens een feria in Spanje. Via sociale media verspreidde een dierenorganisatie een video waarin het paard te zien is al liggend op de grond met ademhalingsproblemen voordat het sterft.

Dit vind je misschien ook leuk