Spanje registreert voor het eerst lagere gasprijzen dan Europese markt

door admin
Spanje registreert voor het eerst lagere gasprijzen dan Europese markt

De Spaanse gasmarkt, georganiseerd onder Mibgas, doet deze conclusie en vergelijkt de prijsniveaus met de Europese TTF-referentiemarkt, een virtuele locatie voor aardgas in Nederland.

Europese gasprijzen maart 2022 hoogste in geschiedenis

In het rapport van de Spaanse nationale commissie voor concurrentie en marktwerking (CNMC) staat dat na de al hoge gasprijzen eind 2021 de prijzen van maart 2022 waarschijnlijk een van de hoogste niveaus in de geschiedenis hebben bereikt. In het rapport van de toezichthouder staat vermeld: “De Europese markt, en vooral Duitsland, Nederland en Italië, is het meest afhankelijk van Russisch gas en handhaaft daarom bovengemiddelde prijzen.”

Volgens het CNMC was 2021 een atypisch jaar omdat in 2020 een zeer lage vraag was met lage gasprijzen, als gevolg van de pandemie. Vanaf oktober 2021 schoten zowel de vraag als de gasprijzen omhoog veroorzaakt door diverse factoren: het lage niveau van ondergrondse gasopslag, de beperking van de levering van Russisch gas tot contractueel vastgelegde hoeveelheden op lange termijn, de onzekerheid en spanningen tussen Rusland en Oekraïne en vertraging bij het in gebruik nemen van de pijpleidingen Nordstream 2.

Wordt Spanje uitgezonderd op EU-noodplan voor besparing op gas?

Onlangs werd bekendgemaakt dat er een akkoord was gekomen over het Europees noodplan voor gas. Het plan van de Europese Commissie is dat elk land 15 procent gas bespaart tot eind maart 2023. Direct na bekendmaking hiervan kwamen zuidelijke landen al in opstand en werd er getwijfeld of het wel eerlijk is dat elk land evenveel moet besparen.

Het Duitse persbureau DPA meldt na uitlatingen van anonieme diplomaten dat enkele landen niet (volledig) hoeven te voldoen aan deze besparing. Onder meer Spanje maakte bezwaar omdat het land nauwelijks Russisch gas gebruikt. Op een later moment zal de EC bekendmaken in hoeverre alle EU-landen aan deze besparing moeten voldoen. De vrees is echter wel of de doelstellingen worden gehaald als meerdere landen gedeeltelijk worden uitgezonderd van de collectieve besparing.

Dit vind je misschien ook leuk