Spanje corrigeert nationaal hitterecord middenin derde hittegolf

door admin
Spanje corrigeert nationaal hitterecord middenin derde hittegolf

Op 14 augustus 2021 was het een historisch warme dag in Córdoba, én een historische dag voor Spanje. Die middag registreerde het weerstation Montoro-Vega Armijo een recordtemperatuur van 47,4 graden, een nationaal maximum sinds het vorige record van 47,3 graden op 13 juli 2017.

Hitterecord Spanje blijkt niet correct

Dit record van 47,4 graden blijkt echter onterecht te zijn. Een ander weerstation, genaamd La Rambla-Privilegio op het platteland van Córdoba, is in 1969 in gebruik door het Aemet maar stopte op 13 augustus 2021 met het doorgeven van data aan de Spaanse weerdienst. Toch zijn alle gegevens sinds die dag wel opgeslagen in de nationale weerdatabank.

Pas op 12 juli van dit jaar werd duidelijk dat het huidige hitterecord van Spanje nog eens 0,2 graden hoger zou moeten liggen. Op 14 augustus 2021 bleek het namelijk 47,6 graden te zijn geweest op die plek in Córdoba. Na onderzoek heeft het Aemet bijna een jaar later besloten om de recordtemperatuur, die nog steeds op 14 augustus 2021 werd gemeten, te corrigeren en vast te zetten op 47,6 graden.

Augustus brengt opnieuw extreme hittegolf in Spanje

Terwijl het Aemet het hitterecord van Spanje corrigeert, blijft het aanhoudend warm in een groot deel van het land. Spanje rolt van de ene in de andere hittegolf en gevoelsmatig voelt het sinds medio juni aan als één grote hittegolf. Officieel bestempelt het Aemet de huidige hitte als de derde hittegolf die op 30 juli is gestart en vermoedelijk nog deze hele week aan zal houden. Hoewel de records van vorig jaar nog niet worden overschreden registreert de Spaanse weerdienst al wel extreme temperaturen zoals 44,6 graden in Candeleda (Ávila) op 2 augustus.

De komende dagen blijft het zeer warm met gemiddelden van 35 a 36 graden. In de gebieden rondom de Taag, Guadiana en Guadalquivir stijgt het kwik boven de 40 graden uit. In het merendeel van het land is er zowel woensdag als donderdag dan ook code geel en code oranje afgegeven vanwege extreem hoge temperaturen. Tot op heden heeft de hitte dit jaar al gezorgd voor 2.176 sterfgevallen in Spanje.

Hevige stortbuien en storm in sommige delen van Spanje

Tot en met zondag lijkt de hitte niet uit Spanje te vertrekken. Ondanks de aanhoudende temperaturen verwacht het Aemet vanaf woensdag lokaal hevige stortbuien en soms zelfs storm. Voor woensdag en donderdag voorspelt de Spaanse weerdienst dat vooral de noordelijke regio’s van Spanje hiermee te maken zullen krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk