De eerste beperkingen op waterconsumptie in Spanje zijn een feit

door admin
De eerste beperkingen op waterconsumptie in Spanje zijn een feit

Het gaat met name om de regio’s Galicië, Catalonië en Andalusië waar de problemen het grootst zijn. Hier zijn bijvoorbeeld nachtelijke leveringsonderbrekingen van kracht, worden douches op de stranden van de watertoevoer afgesloten en is het vullen van zwembaden en het wassen van auto’s verboden. Zo willen de autoriteiten de watervoorziening voor menselijke consumptie garanderen. In sommige gevallen moest zelfs die ook worden beperkt. 

Galicië

Een van de autonome gemeenschappen die het meest door de droogte wordt getroffen, is Galicië. De gemeenteraden van Pontevedra, Poio, Sanxenxo, Marín, Bueu en Pontecaldelas bereiden zich voor op een verslechtering van de situatie en een eventuele staat van paraatheid die de nachtelijke onderbreking van de watervoorziening zou impliceren. 

In de zes steden zijn nu de voetbadkranen en douches op de stranden gesloten, mogen zwembaden niet meer bijgevuld worden en kunnen auto’s niet meer in wasstraten gewassen worden. Daarbij zullen technici mogelijke waterlekken opsporen om verspilling van water op deze manier tegen te gaan.

Bekijk ook: Zorgen over aanhoudende droogte en hitte in Spanje

De langdurige droogtesituatie heeft er ook toe geleid dat sommige gemeenten in de provincie Ourense niet-essentiële toepassingen,z oals koken en persoonlijke hygiëne verboden zijn en zelfs in sommige specifieke gevallen waarschuwen ze voor boetes in geval van schending van deze verplichtingen. 

De gemeenten Baltar en Boborás hebben het gebruik van water voor het irrigeren van tuinen, boomgaarden en boerderijen, het vullen van zwembaden, het wassen van auto’s of elk ander type voertuig verboden op straffe van een boete. Andere maatregelen worden op basis van de “buitengewone” situatie als gevolg van de langdurige droogte bovendien niet uitgesloten. Denk hierbij aan het controleren van de bronnen of het installeren van meters in plaatsen waar die er niet zijn.

Bekijk ook: Enorme droogte maakt situatie in Spaanse stuwmeren verontrustend

“We hebben hier nooit problemen gehad met de watervoorziening, er was altijd water uit de stroomgebieden in de bergen, op ongeveer duizend meter hoogte, en, zoals die in Serra do Larouco, dit jaar zijn ze praktisch onbruikbaar”, legde de burgemeester uit.

Catalonië

De regering van Catalonië beperkt het waterverbruik in 150 gemeenten tot 200 liter per persoon per dag. In de huidige droogtesituatie staan de reservoirs op 43% van hun capaciteit, zo blijkt uit gegevens van 31 juli. 

In Solsona, met bijna 10.000 inwoners, werd een week geleden water uit tanks geleverd aan een van de gemeentelijke netwerktanks.

De president van de Generalitat, Pere Aragonès, heeft de bevolking opgeroepen om “rationeel gebruik te maken van water” in het dagelijks leven “om te voorkomen dat de gevolgen van de droogte verergeren”.

Andalusië

Met de reservoirs die de komende maanden niet voldoende zijn om de bevolking van water te voorzien, past Andalusië in diverse provincies al beperkingen toe. Bovendien heeft de Junta een spoedvergadering met de centrale regering geëist om een ​​droogtedecreet met een hoog bedrag aan financiële hulp goed te keuren.

In Malaga zit het stuwmeer van La Viñuela op 12,7% van zijn capaciteit. Die is sinds de bouw ervan nog nooit zo laag geweest. Hierdoor hebben omliggende gemeenten sinds 1 augustus beperkingen opgelegd, zoals het afsluiten van stranddouches op de stranden van Rincón de la Victoria en Vélez-Málaga.

De afgelopen weken zijn de nachtbeperkingen gehandhaafd en is er water met tankwagens uitgedeeld in de regio Antequera.

De schaarste aan water heeft ertoe geleid dat sommige boeren een deel van hun avocadoplantages hebben opgeofferd om de rest te redden, terwijl de productie van tafelolijven in gevaar komt omdat het fruit niet dik genoeg wordt.

In Huelva hebben tien gemeenten in de regio Sierra de Aracena en Picos de Aroche ’s nachts te kampen met beperkingen. Dat draagt bij aan het gebrek aan waterinfrastructuur in de provincie en heeft gevolgen voor inwoners en toeristen wat betreft de watervoorziening.

Estremadura

In Extremadura treft het gebrek aan water vooral de Tentudía-regio in Badajoz, gevoed door het gelijknamige stuwmeer. Momenteel heeft het slechts 0,8 kubieke hectometer reserves, 16,6% van zijn capaciteit, de helft van wat het een jaar geleden had.

Wat betreft de negen gemeenten die deel uitmaken van dit gemenebest, wordt uitdrukkelijk aanbevolen om geen water te gebruiken om tuinen te irrigeren of om straten te spoelen, terrassen te reinigen, noch om zwembaden te vullen of auto’s te wassen.

In Bodonal de la Sierra gelden een paar uur per dag waterbeperkingen voor landelijke woningen. 

Castilië en Leon

Hier gelden beperkingen op irrigatie voor de landbouw. Daarnaast hebben bepaalde instellingen maatregelen getroffen in verband met de droogte, zoals National Erfgoed. Naast beperkingen op irrigatie op landbouwgebied, in Castilla y León, hebben bepaalde instellingen beslissingen genomen in verband met de droogte, zoals Nationaal Erfgoed. Dit heeft de historische fonteinen in de tuinen van het koninklijk paleis van San Ildefonso afgesloten in de gemeente La Granja in Segovia.

In gemeenten als Barruelo de Santullán in Palencia geldt een verbod op het vullen van privézwembaden, het wassen van auto’s en het besproeien van tuinen. 

Navarra

In Navarra zijn er waterbeperkingen in kleine steden, die hun water halen uit kleine bronnen of rivieren, zoals Erro. Hier is irrigatie van boomgaarden verboden en is het water ’s nachts beperkt vanwege de waterschaarste met name in de Pyreneeën en het Cantabrische deel.

Baskenland

In Baskenland gelden beperkingen in gebieden waar gemeenten water uit rivieren en watertoevoerende lagen meoten leveren. Alleen het irrigeren van tuinen, het vullen van privézwembaden en het wassen van auto’s, naast andere niet-essentiële activiteiten, zijn voorlopig verboden.

Ontziltingsinstallaties en putten op Canarische Eilanden

Op dit moment zijn er geen beperkingen op de levering van water voor menselijke consumptie op de Canarische Eilanden, hoewel de archipel al meerdere jaren te kampen heeft met droogte. Dit komt door de bijdrage van de ontziltingsinstallaties. Hiervan is de levering aan woningen op Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura, de eilanden met de minste regenval, voor bijna 100% afhankelijk. De ontziltingsinstallaties vormen ook een aanvulling op het aanbod van Tenerife, het meest bevolkte eiland.

Klik hier voor de actuele situatie van de Spaanse waterreserves.

Dit vind je misschien ook leuk