
Zondag middernacht begint de nieuwe staking om te protesteren tegen de niet-naleving door verladers van de kostenwet, die werken met verlies verbiedt. Dat werd even na 12 uur aangekondigd door Manuel Hernández, het hoofd van het Nationaal Platform ter verdediging van de transportsector, tijdens een persconferentie in Getafe (Madrid). Wat de te verwachten steun voor de staking betreft gaf 86% van de vervoerders die deelnamen aan de stemming aan hun activiteiten weer te willen staken.
Analyse van huidige situatie in de sector
Afgelopen zaterdag hielden de provinciale afgevaardigden een vergadering waarin ze de huidige situatie in de sector analyseerden. Dit gebeurde naar aanleiding van de maatregelen die door de regering zijn goedgekeurd in consensus met de meerderheidsorganisaties van vervoerders, die samen het Nationaal Comité voor Wegvervoer (CNTC) vormen.
Onder deze maatregelen valt de nieuwe wet om te voorkomen dat vervoerders met verlies werken of een nieuw pakket van 450 miljoen directe steun, naast de maatregelen die al in 2021 en in april 2022 zijn goedgekeurd. Hieronder de korting van 20 cent per liter op de brandstofprijzen, het verbod op dat chauffeurs het laden en lossen doen; de beperking tot één uur wachttijd in de laad- en losplaatsen, de versterking van de transportcontrole of hulp bij het verlaten van het beroep.
Wat staat er op het spel?
Tijdens de landelijke staking in maart schatten de brancheverenigingen in de landbouw, transport en distributie de verliezen op 600 miljoen euro. Bovendien stonden 100.000 banen op het spel. In verschillende delen van Spanje ontstonden tijdelijke tekorten in supermarkten en boeren moesten bederfelijke producten vernietigen omdat ze niet op tijd afgezet konden worden. Desondanks spande de regering zich destijds in om de indruk te wekken dat het slechts ging om enkele zelfstandige vrachtwagenchauffeurs die de staking volgden.
Garamendi, de voorzitter van de CEOE, zei in het voorjaar dat "we het land niet mogen laten stilstaan". Sommige autofabrieken stopten met de productie en er ontstonden grote problemen in de AGF-sector.
Overheid vraagt vervoerders om "verantwoordelijkheid"
De minister van Transport, Raquel Sánchez, sprak maandag "bezorgdheid" uit over de mogelijkheid van een nieuwe transportstaking en heeft vervoerders om "verantwoordelijkheid" gevraagd. Het ministerie hanteert als argument dat er "een ambitieus pakket aan maatregelen" klaar ligt, waaronder nieuwe wetgeving, die in de zomer van start is gegaan. Het ministerie zegt dat de huidige situatie veel "evenwichtiger" is dan in het voorjaar en moedigt chauffeurs aan om overtredingen van de nieuwe regels aan inspecteurs te melden. De regering vindt het niet erg duidelijk over wat de vervoerders dit keer willen.
Wat is het probleem?
Vervoerders zeiden vorige week dat de regering en haar inspecteurs niet genoeg deden om de nieuwe regels uit te voeren. Daarbij hekelden ze de behandeling van chauffeurs die probeerden te protesteren maar vervolgens werden geweerd door de bedrijven waarvoor ze werkten. Tot slot waarschuwden ze voor een groter gevaar voor alle weggebruikers als het nieuwe maximumgewicht voor vrachtwagens is goedgekeurd.