Dieselprijzen dalen al drie weken, ook benzineprijs in Spanje daalt licht

door admin
Dieselprijzen dalen al drie weken, ook benzineprijs in Spanje daalt licht

Het prijsverschil tussen de twee brandstoffen bedraagt nu 11 cent in het voordeel van diesel. De gemiddelde prijs van een liter benzine daalde deze week tot 1,764 euro, hetzelfde niveau als eind oktober vorig jaar, terwijl de prijs van diesel is gedaald tot 1,876 euro. Dit is het laagste niveau sinds de week van 10 oktober toen een liter 1,857 euro kostte, volgens gegevens van het Oliebulletin van de Europese Unie.

De prijzen staan ver af van de pieken van afgelopen zomer, toen in juli de prijs van een liter benzine 2,141 euro bedroeg en diesel 2,1 euro per liter kostte.

De benzineprijs blijft onder de 1,818 euro per liter, de prijs waarbij de eind maart door de regering goedgekeurde subsidie van 20 cent per liter gaat gelden. Voor diesel ligt de prijs ondanks de laatste dalingen nog steeds boven dat niveau; 1,837 euro.

De kloof tussen diesel en benzine

Al vijftien weken lang ligt de gemiddelde prijs van een liter diesel in Spanje boven die van benzine, waarbij het verschil deze week tot iets meer dan 11 cent is gedaald.

Deze gemiddelde prijs voor beide brandstoffen is inclusief belastingen, maar exclusief de korting van minstens 20 cent per liter die op 1 april van kracht werd. Afhankelijk van de oliemaatschappij kunnen er hoge kortingen gegeven worden en kunnen klanten profiteren van aanbiedingen. Met deze subsidie zou de prijs per liter benzine 1,564 euro bedragen en de prijs van diesel 1,676 euro, in beide gevallen duidelijk lager dan eind maart, vóór de inwerkingtreding van de steun.

De regering beraadt zich nog over de vraag of zij deze korting, die voor bepaalde sectoren wel maar niet voor iedereen van toepassing is, zal handhaven, dan wel of zij, gezien de hoge kosten en het gebrek aan vooruitgang, zal worden afgeschaft.

3,37% en 21,36% duurder dan een jaar geleden

In vergelijking met dezelfde week een jaar geleden en met inbegrip van de subsidie is de prijs van een liter benzine 3,37% duurder dan een jaar geleden, terwijl de prijs van diesel 21,36% hoger ligt.

Deze cijfers worden geregistreerd binnen een markt van hoge prijzen voor ruwe olie in de huidige context,  gekenmerkt door de oorlog in Oekraïne. Op donderdag handelde Brent ruwe olie, de benchmark in Europa, op ongeveer 84,7 dollar per vat, terwijl US Texas op ongeveer 77,7 dollar verhandeld werd.

De brandstofprijs is afhankelijk van vele factoren, zoals de specifieke brandstofprijs (onafhankelijk van de olieprijs), de ontwikkeling van de ruwe olie, belastingen, de kosten van grondstoffen en logistiek, en de brutomarges. Bovendien worden veranderingen in de prijs van ruwe olie niet rechtstreeks doorberekend in de brandstofprijzen, maar met vertraging.

Hoe doet Spanje het vergeleken met EU?

De prijs van 95 loodvrije benzine, zonder rekening te houden met de subsidie, ligt in Spanje boven het EU-gemiddelde van 1,729 euro per liter, maar onder dat van de eurozone, met een gemiddelde prijs van 1,78 euro. De dieselprijs in Spanje ligt met 1,851 euro boven het EU-gemiddelde en is met 1,876 euro gelijk aan die van de eurozone.

Dit vind je misschien ook leuk