Belangrijke wijzigingen in maandelijkse bijdragen voor zelfstandigen in Spanje

door admin
Belangrijke wijzigingen in maandelijkse bijdragen voor zelfstandigen in Spanje

De wijzigingen raken zo’n 3,3 miljoen zelfstandigen in Spanje. Ze zijn vastgelegd in het wetsdecreet 13/2022 van 26 juli dat in het staatsbulletin BOE van 27 juli 2022 werd gepubliceerd. Een van de wijzigingen is dat nieuwe ‘autónomos’ een gereduceerd premiebedrag van 80 euro per maand betalen tussen 2023 en 2025. Dat bedrag (nu nog 60 euro) geldt alleen voor het eerste jaar van activiteit. Daarna wordt het gerelateerd aan het inkomen. 

Maandelijkse premie gebaseerd op schatting van inkomen

De andere wijziging komt erop neer dat de maandelijkse premie die zelfstandigen gaan betalen wordt gebaseerd op het volledige inkomen van 2023, 2024 en 2025. Dat betekent dat de maandelijkse premie van het ene op het andere jaar kan worden verminderd, gehandhaafd of verhoogd, afhankelijk van het werkelijk genoten inkomen van de zelfstandige. 

Om de juiste inkomenssectie te bepalen moeten de zelfstandigen aan het begin van het jaar een voorspelling maken van hun netto inkomen. Daaruit volgt dat zij een minimale contributie betalen van 200 euro en maximaal 590 euro per maand.

De bepaling van het netto-inkomen

De zelfstandigen kunnen zes keer per jaar de inkomenssectie waarop de te betalen premie wordt gebaseerd wijzigen. Om het netto-inkomen te bepalen moeten de zelfstandigen de aftrekbare kosten aftrekken van hun bruto inkomen. Bij dit resultaat moeten ze het totaal van de sociale zekerheidspremies optellen van het voorgaande jaar. Vervolgens wordt daar 7% van afgetrokken voor algemene kosten. Het eindbedrag wordt gedeeld door 12. Het resultaat moet vergeleken worden met de tabel van de Seguridad Social om te zien welke maandelijkse premie hierbij hoort en moet worden doorgegeven aan Import@ss. 

Wat gebeurt er als je het inkomen verkeerd schat?

Wanneer de provisionele premiebijdrage lager is dan deze op basis van je werkelijk verdiende netto-inkomen zou moeten zijn, brengt de sociale zekerheid je daarvan op de hoogte. Het verschil in betaalde en te betalen premie dien je binnen twee maanden na de notificatie te betalen. Anders betaal je een toeslag.

Bekijk ook: 2 miljoen zelfstandigen gaan minder sociale zekerheidspremie betalen

Blijk je teveel premie te hebben betaald op basis van je inkomen, dan stort de sociale zekerheid het verschil automatisch terug vóór 31 mei van het jaar volgend op het jaar waarin de belastingdienst de economische gegevens van de zelfstandigen aan de sociale zekerheid heeft meegedeeld. 

Kalender van het nieuwe contributiesysteem

De voorbereidende fase voor de inwerkingtreding van het nieuwe premiestelsel voor zelfstandigen is reeds begonnen. Op 1 januari komen de wijzigingen voor het systeem dat in vijftien secties de premiegrondslagen en de te betalen quota bepaalt. Die quota zijn op basis van het netto-inkomen van de zelfstandige en vormen de overgang naar het definitieve premiemodel voor daadwerkelijk inkomen dat uiterlijk over negen jaar wordt ingevoerd.

Bekijk ook: Nieuw stelsel voor sociale zekerheid zelfstandigen in Spanje definitief

Dit is de door de Sociale Zekerheid aangegeven kalender voor het nieuwe premiestelsel

Eind november 2022

Lancering van de premie simulator in het publieke gedeelte van Import@ss (alleen in het Spaans). Je hoeft je niet te legitimeren om met het nieuwe netto inkomensstelsel de vergoeding te simuleren die je vanaf januari 2023 moet betalen.

De simulator vraagt ​​je om een ​​van de 15 secties van netto-inkomen te kiezen waarin het nieuwe contributiesysteem is verdeeld. Op basis daarvan berekent de simulator de minimale en maximale quota die u kunt kiezen op basis van de geselecteerde sectie.

Als je vragen hebt over de berekening van je netto-inkomen, vind je in het specifieke gedeelte over het nieuwe systeem een ​​link naar de praktijkgids zelfstandigen van import@ss waar deze vraag wordt beantwoord.

Januari 2023

Het nieuwe systeem treedt in werking. Gedurende de hele maand en tot 28 februari kunnen zelfstandigen bij de Sociale Zekerheid de maandelijkse bijdrage-grondslag opvragen die zich aanpast aan het netto-inkomen dat ze verwachten te behalen op het maandgemiddelde gedurende het jaar 2023. Deze basiswijzigingen in de notering gaan in op 1 maart.

Bij het verzoek om wijziging van het premie-inkomen moeten zij aangeven hoeveel netto-inkomen zij verwachten te behalen. Dit verzoek tot wijziging van het premie-inkomen en het doorgeven van aangiften kunt u doen via de portal Import@ss.

1 maart 2023

Opening van de termijn om wijzigingen in de prijsklasse door te geven die in mei van kracht worden. Lancering van een quotasimulator in het privégedeelte van Import@ss. Elke zelfstandige kan, afhankelijk van zijn specifieke situatie, quotasimulaties uitvoeren die specifiek zijn voor zijn situatie, afhankelijk van het moment van de raadpleging.

1 mei 2023

Nieuwe termijn voor het melden van mogelijke wijzigingen in prijsklassen die in juli van kracht worden.

1 juli 2023

Nieuwe termijn voor het doorgeven van eventuele wijzigingen in het premie-inkomen met ingang van september.

1 september 2023

Nieuwe periode voor het melden van een wijziging in het premie-inkomen met ingang van november. Dit is de laatste wijziging met ingang van de te betalen vergoedingen in 2023.

31 oktober 2023

Laatste dag voor het doorgeven van activiteiten en eventueel van toepassing zijnde medezeggenschappen in ondernemingen voor zelfstandigen die vóór 1 januari 2023 waren ingeschreven.

1 november 2023

Er is nu een nieuwe periode geopend voor het doorgeven van een premie-inkomenswijziging die ingaat in januari 2024.

Klik hier voor de tabel met 15 inkomensschalen en bijbehorende premiebedragen.

Dit vind je misschien ook leuk