Spaanse topbestuurders kregen samen ruim 80 miljoen euro in 2022

door admin
Spaanse topbestuurders kregen samen ruim 80 miljoen euro in 2022

De presidenten en CEO’s van de vier grote elektriciteits- en gasbedrijven op de Spaanse effectenbeurs Ibex35 staken samen meer dan 80 miljoen euro aan salarissen, pensioenen en andere voordelen in hun zak in een jaar van recordwinsten. Hun salarissen liggen in de meeste gevallen al boven de inflatie en verdubbelen zelfs terwijl het handelsbeleid van hun bedrijven de toegang tot essentiële diensten zoals energie en krediet voor hun klanten veel duurder maakt.

De stijging van de rente veroorzaakt de financiële verstikking van de miljoenen gezinnen die hypotheken hebben met leningen met variabele rente. Zij zien hoe hun maandelijkse afbetalingen in een jaar tijd verdubbelen. Vervolgens moeten zij hun spaargeld mobiliseren om deze klap te verlichten. Ondertussen voeren de hoge energieprijzen, in wiens stijging het gebruik van fossiele brandstoffen een sleutelrol speelt, de druk op de huishoudbudgetten nog verder op. Veel gezinnen zijn gedwongen hun eet- en mobiliteitsgewoonten aan te passen vanwege de moeilijkheden om rond te komen in een scenario van loonmatiging waardoor ze nog meer aan koopkracht verliezen.

Bekijk ook: Hoe hoge prijzen het eetpatroon van Spanjaarden beïnvloeden

De 83,87 miljoen euro komt bij de salarissen en bonussen die zijn uitgekeerd aan de 18 presidenten en CEO’s van deze tien bedrijven. Dat blijkt uit informatie die de bedrijven zelf hebben vrijgegeven aan de Nationale Beurscommissie CNMV en opgetekend door El Público. Dat bedrag komt overeen met het gemiddelde salaris van 3.439 Spaanse werknemers, dat volgens het statistiekbureau INE 2.032,05 euro bruto per maand bedraagt.

Best betaalde bestuurder van Spanje

De best betaalde bestuurder van Spanje is de president van Iberdrola, José Ignacio Sánchez-Galán. Hij ontving inkomsten en aandelen ter waarde van 13,06 miljoen euro, met een lichte daling van 1,1% ten opzichte van de vergoeding van het voorgaande jaar, maar met een stijging van 1,2% in het salarisdeel. 

Zijn vergoeding is zes keer die van de directeur die hem opvolgt in het elektriciteitsbedrijf. Dat is CEO Armando Martínez die 2,125 miljoen euro kreeg. Direct achter Sánchez Galán staan ​​Ana Patricia Botín, uitvoerend president van Banco Santander, die een vergoeding van 11,735 miljoen euro ontving en José Luis Álvarez, CEO van Santander met 9,575 miljoen euro.

Daarna volgen president en CEO van BBVA, Carlos Torres en Onur Genç met respectievelijk inkomsten en bijdragen van 7,58 miljoen euro en 6,61 miljoen euro. Dan komt nog de CEO van Naturgy, Francisco Reynés, die met 5.785 de lijst sluit van een half dozijn kaderleden met een jaarlijkse brutovergoeding van meer dan vijf miljoen euro.

Stijging hoger dan CPI

De beloning van de meeste topmanagers van deze tien financiële en energiebedrijven groeide vorig jaar in verhoudingen die duidelijk hoger waren dan de kosten van levensonderhoud, met in het extreme geval in relatieve termen de CEO van Unicaja, Manuel Menéndez, die zijn beloning zag stijgen met 142,17%. Daarmee staat hij op de voorlaatste plaats in de ranglijst. Alleen de president van Endesa, Juan Sánchez-Calero staat met 673.000 euro vergoeding onder hem.

De brutosalarissen van senior executives zijn tussen de negen en 196 keer hoger dan de gemiddelde salarissen van de werknemers van hun bedrijven.

Dit vind je misschien ook leuk