Hotelsector Spanje voorspelt betere Semana Santa dan voor pandemie

door admin
Hotelsector Spanje voorspelt betere Semana Santa dan voor pandemie

Hoewel het nog wachten is op de last-minute boekingen, die vaak echt niet onderschat mogen worden, gaat de toeristische sector een zonnige Semana Santa tegemoet. Hiermee wordt niet alleen het weer bedoeld, maar de voorspellingen als het gaat om het aantal boekingen en de inkomsten die daarmee gepaard gaan.

Huidige voorspellingen overstijgen cijfers van voor pandemie

De huidige voorspellingen tonen zelfs aan dat de komende Semana Santa de cijfers van 2019 zullen overstijgen. Volgens de hotelsector is dit de opmaat voor een zomer die er nog beter uit zal zien dan de zomer voordat de pandemie de wereld tot stilstand bracht.

Volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) stijgen de hotelprijzen al 21 maanden onafgebroken. De grotere hotelketens in Spanje erkennen deze stijging en daarmee de gunstige voorspellingen voor de komende heilige week. Zo verwacht de hotelketen Mélia tijdens de Semana Santa een omzetstijging van 22 procent in vergelijking met dezelfde week in 2019. De RIU- en de Barceló-ketens laten ook weten dat de huidige boekingen minstens 10 procent hoger liggen dan een jaar geleden.

Vanuit deze landen wordt het meest geboekt in Spanje

Het aantal boekingen vanuit landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de Verenigde Staten maar ook vanuit de Spanjaarden zelf valt op. Een van de redenen hiervoor zijn de verbeterde verbindingen in de vorm van rechtstreekse vluchten naar Mallorca en Málaga. De vooruitzichten voor hotels in steden zijn gunstig. Mensen komen voor een langere periode en vooral Sevilla, Barcelona, Valencia en Palma ontvangen straks meer buitenlandse toeristen dan vorig jaar.

Hotels op de Canarische eilanden, de gehele kustlijn van Spanje en de Balearen kennen deze periode een bezetting van minimaal 65 procent en veel hotels openen hun deuren eerder dan gebruikelijk om te profiteren van deze week. Afgelopen weekend werd bekendgemaakt dat diverse hotels op Mallorca zelfs al volledig volgeboekt zijn.

Vrees Spaanse reisbureaus over gevolgen gestegen prijzen

Ook de bij CEAV aangesloten reisbureaus constateren een aanzienlijke stijging van de boekingen, hoewel ze zich ook zorgen maken wat de hogere prijzen per nacht en de gestegen huurprijzen voor een auto doen met de boekingen. De reactie van een van de hotelketens is dat ze door de gestegen vraag geen verlaagde tarieven hoeven aan te bieden. RIU laat weten dat de prijsstijging de hogere kosten compenseert waar hotels al enkele maanden mee te maken hebben. Toch vrezen reisbureaus de gevolgen van deze hogere tarieven en de impact hiervan op de vraag.

Dit vind je misschien ook leuk