Opnieuw stakingen in Spaans rechtssysteem

door admin
Opnieuw stakingen in Spaans rechtssysteem

Hun beloning is al meer dan tien jaar bevroren. De professionele verenigingen van de rechterlijke macht en de officieren van justitie zijn vastberaden om tot een overeenkomst te komen naar aanleiding van de aangekondigde drukmaatregelen. Ze zullen niet toestaan dat hun verantwoordelijke houding opnieuw als excuus dient voor de nalatigheid van de ministeries van Justitie en Financiën.

De rechters en officieren van justitie laken het gebrek aan concrete voorstellen tijdens de voorbereidende vergaderingen met Justitie. Ze zijn hierover zeer gefrustreerd. Daarom zullen ze hun werk neerleggen als niet aan hun eisen voor gelijke beloning wordt voldaan.

Afgelasten salarisonderhandelingen

Verschillende vakverenigingen ondersteunen de staking. Enkele progressieve vereniging roepen op te wachten tot het resultaat van de vergadering van de Mesa de Retribuciones die volgende week plaatsvindt. De rechters en officieren van Justitie zijn echter bang dat, zoals eerder in maart gebeurde, de geplande salarisonderhandelingen opnieuw worden afgelast.

Ze benadrukken de noodzaak om de arbeidsvoorwaarden en de retributie van de rechterlijke macht en officieren van justitie te verbeteren. Deze factoren zien zij als essentieel voor een efficiënt juridisch systeem in het land.

De salarissen van de rechterlijke macht en de officieren van justitie zijn al meer dan een decennium bevroren. Andere publieke werknemers hebben echter gezien dat deze bezuinigingen werden gecompenseerd en kregen hun salarissen geleidelijk weer op hetzelfde niveau als voor de verlaging. In het geval van de rechterlijke macht is het echter nooit gecompenseerd.

Eerdere staking zorgde voor chaos in rechtssysteem

Een andere uitdaging voor de rechters en officieren van justitie is dat ze niet kunnen deelnemen aan vakbonden. Andere werknemers in de justitiële sector kunnen dat wel en zijn begonnen met het organiseren van stakingen. In januari begonnen de juridische ambtenaren van de Administración de Justicia al met een staking voor onbepaalde tijd die twee maanden duurde en zorgde voor chaos in het Spaanse rechtssysteem. De activiteit van de rechtbanken werd grotendeels verlamd. Hierdoor werden meer dan 350.000 rechtszaken en hoorzittingen uitgesteld, liep de verwerking van bijna een half miljoen vorderingen vast en werd € 1,28 miljard aan consignatiegelden werd bevroren.

Tweede staking voor onbepaalde tijd

Op maandag begonnen de functionarissen met de tweede staking voor onbepaalde tijd waarmee Spaanse justitie dit jaar te maken heeft. Tot nu toe gaat het om gedeeltelijke dagelijkse stakingen van 10 tot 13 uur. Ze eisen een salarisverhoging en de opschorting van een wet die nieuwe arbeidsvoorwaarden oplegt zonder voorafgaande onderhandelingen. Ook willen ze een herdefiniëring van de functies van de ambtenaren van de publieke dienst in de justitiële administratie.

Tienduizenden rechtszaken geannuleerd

Omdat zonder functionarissen geen hoorzittingen plaats kunnen vinden, heeft alleen de openingsdag al geleid tot de annulering van 700.000 juridische acties in het hele land, inclusief “tienduizenden rechtszaken”. Juridische bronnen erkennen dat het succes van de staking van de juridische ambtenaren van de Administración de Justicia heeft bijgedragen aan de lopende stakingsacties.

Dit vind je misschien ook leuk