Ruim 100 records gebroken tijdens vroege zomerhitte in Spanje

door admin
Ruim 100 records gebroken tijdens vroege zomerhitte in Spanje

Met name in het binnenland van Andalusië en Castilla- La Mancha werd was het heet. In sommige gebieden werd in in de laatste fase van deze voor de maand april extreme hittegolf zelfs meer dan 35°C gemeten. Vorig jaar begon de zomer al in mei en het lijkt erop dat de zomer steeds vroeger begint. Dit jaar heeft hij al in april zijn intrede gedaan.

Bijna 110 records verbroken

Er zijn in totaal bijna 110 records verbroken tijdens deze hittegolf, verspreid over heel Spanje. Meer dan tachtig daarvan zijn gebroken voor maximale temperaturen in de maand april. Opvallende temperaturen werden gemeten op historische locaties zoals Madrid – Retiro, waar op donderdag 27 april een maximum van 30,7°C werd gemeten.

Absolute maximumtemperatuur in Córdoba

Er zijn twee elementen die opvallen vanwege hun extreme zeldzaamheid. Allereerst is er de absolute maximumtemperatuur van 38,8°C in april, gemeten in Córdoba. Ten tweede is er het enorme verschil tussen de oude en nieuwe records. In sommige gebieden is er een verschil van 4°C of 5°C tussen het oude en nieuwe record.

Ook hoogste temperatuur in april in Europa

Op het vliegveld van Córdoba werd een nieuw record voor de maand april gevestigd in Spanje en heel Europa. Op donderdag 27 april 2023 registreerde het station een maximumtemperatuur van 38,8°C. Dit is de hoogste temperatuur ooit gemeten in april op het Spaanse vasteland én in Europa.

Bovendien breekt het meetstation op de luchthaven van Córdoba al 3 dagen op rij zijn record. Dinsdag brak hij het oude record van 34ºC (geregistreerd in april 2017). Op woensdag overtrof het maximum dat van dinsdag; en die van donderdag overtrof die van woensdag.

Uitgesproken verschillen tussen oude en nieuwe records

Net als op andere stations is in Córdoba het verschil tussen het oude en het nieuwe record zeer uitgesproken, met een verschil van +4,8ºC (34,0ºC vergeleken met 38,8ºC). In Badajoz en de rest van het Andalusische binnenland zijn er ook meer stations met duidelijke verschillen. Opvallend is Don Benito (Badajoz), waar het station zijn vorige maximum met +5ºC heeft overtroffen.

Tropische nachten in april

Niet alleen de dagtemperaturen breken records, maar ook de minimumtemperturen waren op veel locaties hoger dan ooit. Op sommige plaatsen, zoals Jaén of Cádiz, waren er zelfs tropische nachten in april.

Dalende temperaturen vanaf zondag

Het einde van de recordhitte in april is nabij. Hoewel er op zaterdag nog steeds historische records kunnen worden gebroken, zal de temperatuur tegen zondag dalen. In het noordwesten van het land is dat al in gang gezet. Daar gaat de daling gepaard met regen en onweer. Wat gunstig kan zijn om de impact van de langdurige droogte op sommige gewassen te verminderen. 

Warmste maand april sinds 1950

April loopt bijna ten einde en is op weg om de heetste maand van Spanje te worden sinds 1950. Het lijkt ook een van de droogste sinds mensenheugenis te worden. En de combinatie van hitte en droogte heeft de regering en verschillende autonome gemeenschappen ertoe gebracht hun hitteplannen met een maand te vervroegen

Dit vind je misschien ook leuk