Ophef rond koelkastbeeld van Franco (video)

door admin
Ophef rond koelkastbeeld van Franco (video)

De kunstenaar van het inmiddels meestbezochte werk op de ARCO moderne kunstbeurs te Madrid, kan gerechtelijke stappen tegen zijn persoon verwachten van de Stichting Francisco Franco.

Koelkast

Het gaat om het werk ‘Always Franco’ van kunstenaar Eugenio Merino. Een bijna levensgrote Franco staat in zijn militaire outfit in een voor zijn formaat ietwat krappe koelkast. De koelkast is gedecoreerd met kleuren in de Coca cola stijl.

Voor het beeld van de Spaanse ex-dictator gebruikte Merino menselijk haar en hars, waardoor het er erg realistisch uitziet. Vanwege de ophef rond het werk is het op dit moment het meestgewilde object van de ARCO.

Belediging

Volgens de nationale Stichting Francisco Franco is het beeld ‘een belediging die geen enkele moderne samenleving kan tolereren’, aldus vicepresident Jaime Alonso, die toevoegde dat het beeld haat zou opwekken.

De kunstenaar reageerde met de woorden dat zijn werk nooit beledigend is. Alonso was op de beurs aanwezig samen met zijn notaris om foto’s van het gewraakte object te maken die bij de civiele aanklacht worden gevoegd.

De stichting onderzoekt op dit moment ook de mogelijkheden tot een strafrechtelijke procedure tegen de Merino.

Bron: El País

Dit vind je misschien ook leuk