Vernielster ‘Ecce Homo’ wil geld zien

door admin
Vernielster ‘Ecce Homo’ wil geld zien

Dit heeft zij via haar advocaat Enrique Trebolle laten weten. Sinds de tachtigjarige vrouw eigenhandig met verf de door erosie beschadigde fresco van de Spaanse kunstenaar Elia Garcia Martinez bewerkte, werd de ‘Ecce Homo’ wereldberoemd.

De beeldtenis van Jezus raakte door de verstrijkende tijd en vocht erg aangetast, zodat Jimenez zelfstandig besloot met kwast en verf in de weer te gaan om de fresco te restaureren. Het resultaat lijkt volgens treffende omschrijvingen op internet meer op een ‘harige aap’ of ‘beast Jesus’.

Honderden toeristen

Ondanks de vernieling van het oorspronkelijke werk, kwamen er al gauw honderden toeristen per dag af op het resultaat van Jimenez verbeterzucht. Volgens het laatste nieuws trekt ‘Ecce Homo’ nu 3.000 bezoekers per week.

De lowcost vliegmaatschappij Ryanair sprong in op het nieuws door goedkope vluchten aan te bieden naar het nabijgelegen Zaragoza.

Via Change.org, een website waar mensen petities op kunnen openen, kreeg de petitie die pleit voor behoud van het werk van de 80-jarige vrouw al gauw meer dan 20.000 handtekeningen. Het argument is dat Jimenez bewerking van de fresco een eigentijds kunstwerk is dat ook moet worden gezien als product van deze tijd.

Auteurswet

Aangezien de kerk per bezoeker 4 euro incasseert, wil Jimenez, volgen haar advocaat, daar ook een deel van zien. ‘De kerk moet zich aan de wet houden’, waarmee in dit geval wordt gedoeld op de auteurswet.

Nabestaanden van de oorspronkelijke kunstenaar Garcia Martinez, hebben al aangegeven dat het werk in oorspronkelijke staat moet worden hersteld. Gebeurt dat niet, dan zullen ze juridische stappen ondernemen. Jimenez zal naar eigen zeggen, mocht zij geld ontvangen, dat besteden aan een goed doel.

The Guardian, 20Minutos

Dit vind je misschien ook leuk