Eerste vlucht na vier jaar geland op spookvliegveld Castellón

door admin
Eerste vlucht na vier jaar geland op spookvliegveld Castellón

Twee leden van een nabijgelegen vliegclub voerden een vlucht uit van tien minuten in een helikopter en landden als allereersten op het leegstaande vliegveld dat 130 miljoen euro heeft gekost. De piloten José Luis en Joaquín wandelden een half uur rond in het luchthavengebouw en keerden weer terug naar hun club.

Vergunning

De vergunning van 20 jaar werd vorige week uitgegeven aan het Canadese bedrijf SNC-Lavalin. Dit ontvangt 24,5 miljoen euro van de Valenciaanse overheid om de luchthaven voor de eerste 9 jaar te besturen. Lavalin tekende afgelopen mei al het contract met de Valenciaanse overheid om de luchthaven te kunnen exploiteren.

Eerste commerciële vlucht

Volgens directeur Alain Russel zullen vanaf maart 2015 de eerste commerciële vluchten landen. Daarna volgen de chartervluchten en naar verwachting zal de luchthaven de komende zomer volledig in bedrijf zijn. Men voorspelt in heel 2015 35.000 passagiers te mogen begroeten. 

Witte olifant

Het vliegveld werd beschouwd als een van de vele ‘witte olifanten’ die Spanje telde. Met die term wordt verwezen naar grootschalige projecten van Spaanse overheden die ontstonden in de boom van de constructiesector. Met dit soort projecten liep het flink mis toen de huizenmarkt in 2008 volledig instortte.

Carlos Fabra

De voormalige president van de regio Valencia, Carlos Fabra, lid van de Partido Popular zit op dit moment achter de tralies wegens grootschalige belastingfraude. Hij zou het vliegveld hebben gebruikt als prestigeproject om stemmen mee te winnen.  

Dit vind je misschien ook leuk