Sagrada Familia wordt hoogste kathedraal ter wereld

door admin
Sagrada Familia wordt hoogste kathedraal ter wereld

Men heeft dat jaar voor ogen omdat dat mooi zou samenvallen met de honderdste sterfdag van Antoni Gaudi, de geniale architect die het gebouw ontwierp. In de laatste fase van de bouw wordt ook de toren die de naam Jezus Christus krijgt, gebouwd. Deze toren maakt met 172,5 meter dat de Sagrada Familia het hoogste religieuse bouwwerk ter wereld wordt. Tot nu toe gaat die eer toe naar het Munster van Ulm in het Duitse Baden-Würtenberg met een hoogte van 162 meter.

Wereldberoemd

Als de kathedraal af is in 2026 is er 144 jaar gewerkt aan de nu al wereldberoemde kathedraal van Antoni Gaudi. Bij aanvang van de laatste bouwfase is zeventig procent van de kathedraal al af. Uiteindelijk zal de kerk achttien torens tellen. Twaalf hiervan zijn gewijd aan de apostelen, vier voor de evangelisten, één voor Maria en de hoogste voor Jezus Christus.

Hoogste toren

‘De centrale toren van Jezus Christus zal 172,5 meter hoog worden, waarmee het de hoogste kathedraal van Europa wordt, want de hoogste kerktoren op dit moment staat in Ulm met 162 meter hoog’, aldus architect Fauli tijdens de persconferentie op donderdag in de Sagrada Familia. Ondanks dat het gebouw nog lang niet klaar is, behoort het wel tot Spanje’s meestbezochte toeristische trekpleisters. Jaarlijks komen er ruim drie miljoen bezoekers op af.

Onder tram

Gaudi kwam in 1926 op 73-jarige leeftijd onder de tram en overleed aan zijn verwondingen. Op het moment van zijn dood was Gaudi zo arm dat men hem aanzag voor een zwerver. Hij werd zodoende gedurende enkele dagen ongeïdentificeerd begraven op de gemeentelijke begraafplaats.

Brand

Het hele project overleefde al vele moeilijkheden gedurende de afgelopen decennia. Hieronder de vernietiging van Gaudi’s originele ontwerptekeningen tijdens een brand die door de anarchisten was aangestoken tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Naar Gaudi wordt wel verwezen als ‘de architect van God’.

De engelen zien het wel

Op de vraag waarom hij zoveel aandacht besteedde aan de details boven op de torens als mensen die van de grond helemaal niet konden zien, antwoordde hij ‘de engelelen zullen ze zien’. De opbrengst van de toegangskaarten om de kathedraal van binnen te bezichtigen gaat in zijn geheel naar de bouw ervan. Hiervoor is 25 miljoen euro per jaar begroot.

Zie de video op deze pagina om te zien hoe de Sagrada Familia er uiteindelijk uit zal gaan zien.

Dit vind je misschien ook leuk